Kapsalon stopt met vast personeel en verhuurt stoelen aan zzp'ers

LELYSTAD • Ma 11 juli 2022 | 6:07 • Maandag 11 juli 2022 | 6:07

Bij kapsalon Debby's Haircollection in Lelystad zijn na de coronacrisis geen kapsters meer in dienst. Eigenaresse Debby van Os verhuurt de acht kappersstoelen voortaan aan zzp'ers.

Eigenaresse Van Os zit al dertig jaar in het vak en heeft al 25 jaar een eigen kapsalon. De coronatijd had grote gevolgen voor de kapster. Tijdens de onzekere periode met sluitingen en onzekerheid over steun van de overheid besloten haar vijf werknemers hun eigen pad te kiezen. Van Os: "Twee zijn voor zichzelf begonnen en de andere drie zijn iets heel anders gaan doen."

Eigenaresse Van Os was klaar met het zoeken naar personeel, naar tijdelijke vervangers bij ziekte en naar het vol krijgen van de roosters. Om zich heen hoorde ze steeds vaker dat eigenaren van kapsalons met zzp'ers, oftewel zelfstandigen zonder personeel, gaan werken. Voor Van Os was dit de oplossing om de kosten te drukken en haar eigen werkdruk te verlagen.

"Op dit moment werk ik twaalf uur per dag, zes dagen in de week. Dat hou ik natuurlijk niet lang vol. Vandaar dat ik aan zzp'ers stoelen wil verhuren. Het is voor hen een lage instap: geen investeringen, dit is een gespreid bedje voor ze." Met de inkomsten uit de verhuur kan Van Os het pand bekostigen en het gebruik van gas, water en licht.

de acht stoelen in de salon zijn te huur voor zzp'ers

Kennis overbrengen
Belangrijk voor Debby van Os is dat ze kennis wil overbrengen op de nieuwe generatie. "Ik vind het leuk om jonge mensen te begeleiden. Nu heb ik ook twee stagiaires, waarvan ik hoop dat ze later ook een stoel gaan huren. Ik verzorg ook trainingsavonden."

Brancheorganisatie ANKO maakte eind vorige maand bekend dat het aantal haarverzorgingsbedrijven dat staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel de afgelopen vijf jaar met 17 procent is toegenomen. Bijna 80 procent van de ondernemers in de haarverzorging is zzp'er.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel