Reddingstation KNRM gaat naar stormbestendige plek

LELYSTAD • Do 14 juli 2022 | 23:26 • Donderdag 14 juli 2022 | 23:26

Het reddingstation van de KNRM in Lelystad krijgt een nieuwe locatie, namelijk één steiger noordelijker dan de huidige plek in de Bataviahaven. Het boothuis, zoals het reddingstation genoemd wordt, bleek eerder dit jaar voor de vrijwilligers van de reddingsmaatschappij bij slecht weer onbereikbaar.

Tijdens de storm Eunice in februari dit jaar, sloegen de golven over het ponton dat de kade verbindt met het boothuis. De KNRM kon daardoor niet uitrukken. Op de nieuwe locatie, zo'n honderd meter verderop, is het boothuis met slecht weer wel te bereiken. "Deze nieuwe plek is wel geschikt, omdat hier gemakkelijker een golfwerend schot gebouwd kan worden," zegt Sylvain van Ligtenberg van de KNRM Lelystad. Door dat golfwerende schot zullen de vrijwilligers ook tijdens slecht weer veilig bij het boothuis kunnen komen.

Het schot zou in principe ook op de huidige locatie gebouwd kunnen worden. Van Ligtenberg: "In theorie zou dat kunnen, maar in praktijk betekent dat dat het golfwerend schot veel te lang moet worden, omdat het ponton anders op de golven ligt. Dat zou dus ook veel te kostbaar worden. Dit is een hele mooie oplossing."

Gedeelde steiger
Het boothuis komt te liggen aan de Boskalis-steiger. Dat is de plek van waaruit ook de veerboot naar de Marker Wadden vertrekt. Bij de KNRM hebben ze al nagedacht over hoe dat moet gaan als het onstuimig weer is. "Als er een storm is, dan vaart het veer naar de Marker Wadden niet", vertelt Van Ligtenberg. "Dus daarin lopen we elkaar niet in de weg. Als het veer wel vaart en we hebben een inzet, dan wordt ook de veerboot gealarmeerd. Die zal dan het ponton vrij maken van mensen."

De precieze kosten voor de verhuizing zijn nog niet bekend. Die hangen onder meer af van de het bedrag dat betaald moet worden voor de bouw van het golfwerende schot. De verhuizing wordt betaald door de KNRM en de gemeente komt over de brug met vijftigduizend euro. Voor de golfbreker is nog een vergunning nodig. Van Ligtenberg verwacht dat het boothuis in de zomer van volgend jaar verplaatst kan worden naar de nieuwe locatie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel