Dregteam zamelt geld in voor zoekmethode in zee

URK • Vr 15 juli 2022 | 17:19 • Vrijdag 15 juli 2022 | 17:19

Dregteam SOAD op Urk zamelt geld in om vanaf volgend jaar met een nieuwe methode langs de Noordzeekust naar vermiste personen te zoeken. Met het huidige systeem is het volgens SOAD erg moeizaam werken in de branding, zo bleek onlangs bij een zoektocht bij Ameland. Het dregteam heeft 100.000 euro nodig voor de nieuwe methode en een nieuwe bus.

Het SOAD heeft het nieuwe systeem, een staalkabel met haakjes, zelf bedacht en getest. "Met een jetski wordt een kabel van 100 meter met haakjes eraan uitgevaren en vervolgens wordt-ie naar het strand gehaald met een lier", zegt Frans Hakvoort van het dregteam. Bij het oude systeem moesten zoekhaken steeds opnieuw door de branding worden gehaald.

Inmiddels is zo'n 14.000 euro aan donaties binnen. Leerlingen van het Berechja College op Urk haalden vorige week op een goededoelendag 7000 euro binnen. De scholieren zamelden onder meer lege flessen in, bakten en verkochten vis en wasten auto's. "Als we dit jaar het geld kunnen binnenhalen dan verwacht ik dat we volgend jaar zomer met het nieuwe systeem aan de slag kunnen", aldus Hakvoort.

SOAD staat voor Stichting Opsporings Apparatuur Drenkelingen. Het dregteam is onderdeel van het Landelijk Team Onderwater Zoekingen (LTOZ). Dat wordt ingeschakeld als iemand langer dan een uur vermist is. Dan wordt ook afgewogen of de inzet van het SOAD nodig is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel