Almere gaat minima helpen met hun dierenartskosten

ALMERE • Ma 18 juli 2022 | 11:33 • Maandag 18 juli 2022 | 11:33

Almeerse huisdiereigenaren met een bijstandsuitkering krijgen een tegemoetkoming voor dierenartskosten. Dat staat in het nieuwe coalitie-akkoord. Marjolijn Veenstra van de Partij voor de Dieren vindt het belangrijk dat alle huisdieren de zorg krijgen die ze verdienen.

Per jaar wordt er 84.000 euro uitgetrokken om minima te helpen met hun dierenartskosten. Hoeveel dat per huishouden wordt, is nog niet bekend. Volgens Veenstra is dat straks aan de wethouder hoe zich dat gaat vormgeven en hoe mensen in aanmerking komen.

Onderzoek
Dierenartskosten zijn volgens Veenstra voor veel minima nauwelijks op te brengen. Twee jaar geleden is een motie van haar partij aangenomen om de mogelijkheden te onderzoeken om Almeerders in de bijstand te helpen bij het betalen van hun dierenartskosten. Uit dat onderzoek bleek dat in Almere ongeveer 10.000 huishoudens zijn met een inkomen op of rond bijstandsniveau. De Stichting Bevordering van Huisdierenwelzijn schat dat vijftig procent een huisdier heeft. Nu, twee jaar later, trekt de gemeente 84.000 euro uit om deze groep te helpen.

Laten inslapen
Het plan wordt volgens Veenstra goed ontvangen. "Ik krijg nu al de eerste mailtjes met vragen hierover." Veenstra hoopt dat hiermee mensen niet te lang wachten met een bezoek aan de dierenarts wanneer een dier dat nodig heeft. "Dierenartsen geven aan dat mensen vaak te laat komen. Dan moeten ze het dier soms laten inslapen."

Dierenvoedselbank
Er komt niet alleen een tegemoetkoming in de dierenartskosten, de gemeente gaat ook op zoek naar een nieuwe locatie voor de dierenvoedselbank. "We maken ons zorgen voor de toekomst. Nu alle kosten stijgen, denken we dat mensen de dierenvoedselbanken straks harder nodig hebben dan ooit", vertelt Veenstra. "Er is al een dierenvoedselbank die enige tijd bestaat waar honderden minima langskomen voor brokjes, manden of een bench. Maar dit werk wordt nu vanuit huis gedaan." De gemeente gaat nu helpen met het vinden van een geschikte locatie, waar meer plek is en waar mensen sneller naartoe kunnen.

Dit verhaal is gemaakt door verslaggever Roosanne Middelhuis. Zij focust zich dit jaar voor Omroep Flevoland en 1Almere op verhalen over Almere. Voor tips: roosanne.middelhuis@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel