Archeologen graven goed bewaard wrak waterschip op

ZEEWOLDE • Wo 20 juli 2022 | 6:00 • Woensdag 20 juli 2022 | 6:00

Maritiem archeologen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed graven het wrak van een zogenoemd waterschip op in het Hulkesteinse Bos bij Zeewolde. Dat doen ze in samenwerking met Batavialand en studenten archeologie. Het wrak is ongeveer zestien meter lang en zo'n 500 jaar oud.

Het waterschip dat wordt opgegraven was een veelvoorkomend type in de vroege zestiende eeuw. Dit schip was de voorloper van de botter, de bekendere boot waarmee werd gevist op de Zuiderzee. Het waterschip werd ook gebruikt om mee te vissen. In een bepaalde hoek van het schip stond permanent water, vertelt maritiem archeoloog Wouter Waldus. "Daarin kon de vis levend worden vervoerd naar de markt." In het schip waren ook gaten geboord waardoor het water in en uit deze zogenoemde bun kon stromen.

De archeologen hebben de helft van het schip blootgelegd. De voorkant van het wrak ligt nog onder een zeil. In de komende jaren wordt steeds een nieuw deel van het schip opgegraven en onderzocht door de studenten. De resten van het wrak kunnen niet bewaard worden. Het waterschip wordt uitgetekend, maar uiteindelijk zal het hout verdrogen en vergaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel