3500 hackers bijeen op Scoutinglandgoed Zeewolde

ZEEWOLDE • Do 21 juli 2022 | 0:16 • Donderdag 21 juli 2022 | 0:16

Duizenden hackers verzamelen zich de komende dagen op het Scoutinglandgoed in Zeewolde. Van vrijdag tot en met dinsdag vindt daar het festival 'May Contain Hackers 2022' plaats, kortweg MCH2022. Daarvoor is het Scoutinglandgoed omgebouwd tot een compleet festivalterrein met grote tenten, toiletwagens en campingplekken waar bezoekers overnachten. 

Vrijdag komen hackers uit heel Europa en zelfs ver daarbuiten aan, vertelt vrijwilliger Christel Sanders. Samen met vele anderen is ze de afgelopen dagen druk bezig geweest om alles op te bouwen en in gereedheid te maken voor de grote stroom bezoekers.

Elektrische deurbel hacken
In de festivaltenten is plek voor veel verschillende activiteiten: "Van lasercutters en 3D-printers, tot mensen die rare stukjes hardware bij zich hebben. Of mensen die binnen proberen te komen in alledaagse zaken, zoals elektrische deurbellen", legt de vrijwilliger uit. "En terwijl we daarmee bezig zijn gaan we lekker sociaal doen op ons kamp en gaan we gewoon plezier hebben met z'n allen", voegt Sanders daaraan toe.

Ook in 2017 werd het evenement in Zeewolde gehouden, toen 'Still Hacking Anyway' (SHA2017) geheten. De hackersconferentie vindt iedere vier jaar plaats en krijgt iedere keer een unieke naam mee. Vanwege de coronapandemie is de editie van 2021 een jaar uitgesteld.

Goede intenties
Een hacker is iemand die binnendringt in een computernetwerk, door de beveiliging te omzeilen. Dat gebeurt lang niet altijd met kwade intenties. "Hackers zijn van nature mensen die hartstikke nieuwsgierig zijn en graag willen weten hoe iets werkt. En dat is heel gunstig als je bijvoorbeeld wilt weten of de beveiliging van je bedrijf goed is", vertelt Sanders.

"Maar ook als je wilt weten hoe bepaalde stukken techniek werken. Als je weet hoe iets werkt kan je er leuke en goede dingen mee doen. Creatief omgaan met technologie. Dat is eigenlijk wat hacken is." 

DIXI's niet in gebruik als toilet
Op het festivalterrein staan een aantal feloranje Dixi's, die niet worden gebruikt zoals je zou verwachten. Voor een sanitaire stop zijn toiletwagens beschikbaar, de Dixi's worden gebruikt voor de internetverbindingen. "We hebben alles in de goedkoopste waterproof-behuizingen gestopt die we konden vinden. En dat zijn deze Dixi-behuizingen," zegt Christel Sanders tot slot.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel