Taakstraf geëist voor aandeel bij heftige vechtpartij

ZEEWOLDE • Vr 22 juli 2022 | 18:26 • Vrijdag 22 juli 2022 | 18:26

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een taakstraf van 150 uur en twee maanden voorwaardelijke celstraf geëist tegen een inwoner van Zeewolde. De 20-jarige man zou in de nacht van 9 op 10 oktober vorig jaar betrokken zijn geweest bij een vechtpartij aan het Kluunpad en de Horsterweg, in de buurt van de skatebaan. Het slachtoffer werd daarbij zo hard met een moersleutel geslagen, dat zijn halve gezicht aan gruzelementen lag. Zijn jukbeen, kaak en neus waren gebroken en hij had glas van zijn bril in het oog gekregen.

De officier van justitie houdt deze verdachte niet verantwoordelijk voor het zware letsel, dat zou door een minderjarige vriend zijn aangericht. Maar de 20-jarige is volgens het OM wel de aanstichter van de vechtpartij. Dat nam de rechtbank ook aan in een vonnis tegen de medeverdachte, die inmiddels is veroordeeld. Die zaak is eerder dit jaar vanwege zijn leeftijd achter gesloten deuren behandeld.

Tijdens de rechtszaak in Lelystad bleek dat de Zeewoldenaar samen met twee minderjarige vrienden in de auto zat. Ze kwamen terug van een feestje. De autobestuurder had wat gedronken en zou geïrriteerd zijn geweest, omdat een meisje niet met hem had willen dansen. Bij de skatebaan stopte hij, kwam de auto uit en schreeuwde naar een groepje dat daar stond: 'wat kijken jullie nou naar mijn kankerauto…'

Veel spijt
Niemand van het groepje kende hem of was uit op problemen. De chauffeur bekende dat hij een persoon geslagen en een tweede geschopt heeft. "Dat had ik nooit moeten doen. Ik heb daar veel spijt van, en biedt mijn oprechte excuses aan."

Hij zegt dat hij niet heeft gezien wie van zijn vrienden met de ijzeren staaf uit zijn auto heeft geslagen: hij zou zelf inmiddels weer in de auto zijn gestapt. Hij hoorde naar eigen zeggen pas later hoe ernstig de verwondingen waren van het zwaarst getroffen slachtoffer.

'Gebruikt als een bushokje'
Die voelde zich gebruikt 'als een bushokje', bleek uit de slachtofferverklaring die zijn moeder in de rechtszaal voorlas. "Maar een bushokje kan gerepareerd worden, ik word misschien nooit meer de oude." Hij was verbijsterd over wat hem overkwam, had nog nooit gevochten of een vechtpartij meegemaakt. "Na de CT-scan moesten de artsen slikken toen ze me moesten vertellen wat er allemaal stuk was."

Uren lag hij op de operatiekamer, voor het laten verwijderen van de glasdeeltjes in zijn oog: "Het was een ravage." En daar kwam de reparatie van alle gebroken botjes in zijn gezicht nog bij. Het is afwachten of alles goed komt, zeker ook in psychisch opzicht.

Verdachte onder toezicht
De verdachte Zeewoldenaar vond het verschrikkelijk, maar voelt zich niet voor dat letsel verantwoordelijk. Wel voor dat van een jongeman die hij geslagen heeft. Intussen staat de verdachte onder toezicht van de reclassering en werkt hij hard aan verbetering van zichzelf. Dat zal wat betreft de aanklager nog zeker zo moeten blijven gedurende een proeftijd van drie jaar. Ook mag hij geen contact opnemen met het slachtoffer.

De uitspraak van de rechtbank is over twee weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel