Inspectie: Home4Kids onder verscherpt toezicht

DRONTEN • Ma 25 juli 2022 | 19:55 • Maandag 25 juli 2022 | 19:55

Home4Kids komt onder verscherpt toezicht te staan. Dat heeft de Inspectie Gezondheid en Jeugd besloten. Home4Kids is een zorginstelling in Dronten voor kinderen en jongeren met psychische problemen en gedrags- en ontwikkelingsstoornissen.

Volgens de inspectie zijn er tekortkomingen en wordt er te weinig gestuurd op verbetering. De inspectie onderzocht vorig jaar een melding over de kwaliteit van zorg bij Home4Kids. Er werden problemen geconstateerd die van de inspectie binnen een half jaar verholpen moesten zijn.

In maart bracht de inspectie een kort van tevoren aangekondigd bezoek aan de zorginstelling. Toen bleek onder meer dat de ruimtes waar de zorg wordt geboden niet aan de norm voldoen. Volgens de inspectie draagt dat niet bij aan de gezonde ontwikkeling van de kinderen en jongeren. Ook bleek dat Home4Kids vrijheidsbeperkende maatregelen toepast, terwijl dit niet mag in de open jeugdzorg. Zo wordt bij een jeugdige een Jippie-koord gebruikt wanneer locaties buiten de instelling worden bezocht en bij een andere jeugdige wordt een polskoord gebruikt. Ook wordt soms de buitendeur op slot gedaan om te voorkomen dat één van de jeugdigen wegloopt.

Wat heeft Home4Kids in dat half jaar gedaan?
De zorginstelling heeft aangegeven de zorg te willen verbeteren, en benadrukte dat er al verbeteringen waren doorgevoerd. Zo is er voortaan eens in de twee maanden een overleg tussen medewerkers over wat er beter kan en wordt er nu samengewerkt met een logopediste en een gedragswetenschapper.

Ook zijn er aanpassingen aan de ruimte gedaan en rondom de inzet van vrijheidsbeperkende maatregelen zijn er verbeteringen doorgevoerd, aldus Home4Kids. De andere geconstateerde tekortkomingen moeten nog aangepakt worden. De instelling denkt hier nog een half jaar voor nodig te hebben.

De inspectie zegt beperkt vertrouwen te hebben in de verbeteringen. "Dit komt door de omvang en inhoud van de noodzakelijke verbeteringen, en het gegeven dat de bestuurder tijdens het toezichttraject niet altijd transparant is geweest", aldus de inspectie. Home4Kids moet van de inspectie zo snel mogelijk voldoen aan de normen voor de jeugdhulp.

Wat vindt Home4Kids van het verscherpte toezicht?
"De uitkomsten van dit rapport laten zien dat we op veel gebieden trots kunnen zijn en laten tegelijkertijd een aantal verbeterpunten zien", laat Home4Kids in een reactie weten. "Omtrent de verbeterpunten heeft Home4Kids zich direct ingezet om de nodige maatregelen te initiëren." De organisatie noemt een aantal voorbeelden: "Zo is er een risico-inventarisatie gedaan waarmee vervolgens ook een oplossing is gevonden om de vrijheidsbeperkende maatregelen niet meer te hoeven toepassen." Daarnaast is er onder meer een onafhankelijk vertrouwenspersoon ingesteld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel