Robuuste aardappelrassen ook heel geschikt voor niet-bioboer

ZEEWOLDE • Di 26 juli 2022 | 17:38 • Dinsdag 26 juli 2022 | 17:38

"We staan aan de wieg van een enorme boost in gebruik van aardappelsoorten die de aarde minder gaan belasten." Dat zegt Leon van Marion van aardappelgigant McCain Food tijdens een demonstratiebijeenkomst in Zeewolde. Er komen steeds meer schimmelbestendige biologisch veredelde aardappelrassen op de markt. Deze rassen kunnen ook geteeld worden door niet-biologische boeren. Want bij de teelt van deze zogenoemde robuuste rassen hoeven ook traditionele aardappeltelers minder of zelfs helemaal niet te spuiten tegen de schimmelziekte fytoftora die oogsten doet mislukken.

"Sinds de jaren negentig zoeken we al naar aardappelrassen die bestand zijn tegen fytoftora", vertelt Van Marion. "En door allerlei nieuwe technieken zijn we nu echt goed in staat om aardappelrassen te kweken die geen of weinig bestrijdingsmiddelen nodig hebben."

Ook geschikt voor niet-bioteelt
De regels voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen worden steeds meer aangescherpt. De robuuste aardappelsoorten zijn daarom ook uitermate geschikt voor de regulier spuitende boer. Dat zegt Maaike Raaijmakers van Bionext, een ketenorganisatie voor biologische landbouw en voeding. "Boeren hebben vaak een wat afwachtende houding naar nieuwe aardappelrassen. Het is natuurlijk van belang wat de aardappel 'doet'. Hoe die groeit, wat de opbrengst per hectare is en hoe bestendig ze dan ook echt zijn tegen de verwoestende schimmelziekte", vertelt Raaijmakers.

Samen met biologische landbouwbedrijf ERF organiseert Bionext daarom zogenoemde demo-bijeenkomsten. Op speciale demonstratievelden kunnen boeren kennismaken met de nieuwe aardappelrassen. En op de velden kunnen ze zien hoe de aardappelen groeien en zich ontwikkelen.

Raaijmakers: "We organiseren in het najaar dan weer bijeenkomsten waar we de gerooide aardappels koken, tot frietjes verwerken en er chips mee maken. Zo kan de boer ook zien welke aardappel voor zijn bedrijf geschikt is."

De provincie Flevoland stelde onlangs geld beschikbaar om boeren kennis te laten maken met de robuuste aardappelrassen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel