VisNed wil bij sanering niet alleen vergoeding voor kotter, ook voor visrechten

URK • Wo 27 juli 2022 | 6:09 • Woensdag 27 juli 2022 | 6:09

Belangenbehartiger voor de visserijsector VisNed is niet te spreken over de saneringsplannen die minister Henk Staghouwer heeft gepresenteerd. In die plannen staat dat Noordzeevissers die willen saneren, onder wie vissers uit Urk, hun visrechten in moeten leveren zonder daar iets voor terug te krijgen. "Dat is zo'n gigantische aderlating. En daar ontstaat een enorme rechtsongelijkheid mee", zegt Geert Meun van VisNed.

De plannen van de minister zijn erop gericht om de visserijsector in te laten krimpen. Onderdeel daarvan is dat het systeem voor de visrechten op de schop gaat. Een visrecht geeft aan hoeveel vis (quotum) er van een bepaalde soort gevangen mag worden door een Noordzeevisser. Deze rechten kunnen overgedragen worden aan andere vissers.

In de plannen krijgen vissers die stoppen wel een vergoeding voor hun kotter, maar niet voor de visrechten. Terwijl daar juist vaak de waarde in zit, zegt Meun. Volgens VisNed zijn er veel Noordzeevissers die de afgelopen jaren hebben geïnvesteerd in het bemachtigen van deze visserijrechten. Als een visser nu bijvoorbeeld het recht op honderd ton tong moet inleveren, is de saneringspremie voor alleen de boot dus niet voldoende, volgens Meun.

VisNed vreest dat er ongelijkheid onder de vissers zal ontstaan. "Je hebt namelijk ondernemers met een quotum van duizend kilo en je hebt ze van 100.000 kilo. En ze krijgen toch dezelfde vergoeding voor het schip dat ze inleveren." VisNed vindt daarom dat minister Staghouwer ook met een vergoeding moet komen voor de visrechten. "Want het quotum is miljoenen waard en moet nu om niet ingeleverd worden."

Het kabinet heeft via de zogenoemde Brexit Adjustment Reserve in totaal 500 miljoen euro beschikbaar gesteld voor Nederlandse ondernemers en vissers. Het geld komt uit Europa en is bedoeld om ondernemers te ondersteunen in de omschakeling naar de huidige situatie waarbij het Verenigd Koninkrijk niet langer deel uitmaakt van de EU.

De 500 miljoen euro voor ondernemers wordt verdeeld via meerdere regelingen die op dit moment worden uitgewerkt. 200 miljoen is gereserveerd voor de visserijsector. Om de beroepsgroep toekomstbestendig te maken, kunnen eigenaren van kotters die willen stoppen gebruik maken van een saneringsregeling. Hiervoor is 155 miljoen euro gereserveerd. Vissers kunnen zich van 1 september tot en met 30 november inschrijven voor deze regeling.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel