Ideale weersomstandigheden voor blauwalg: nu ook bij Lumièrestrand

FLEVOLAND • Do 28 juli 2022 | 16:44 • Donderdag 28 juli 2022 | 16:44

In steeds meer open zwemwater duikt de ziekmakende bacterie blauwalg op, doordat het al een poos droog en warm is. De omgevingsdienst Flevoland & Gooi & Vechtstreek waarschuwt nu ook voor blauwalg bij het Lumièrestrand in Almere. Gisteren werd al gewaarschuwd voor blauwalg op drie plekken bij het Erkemederstrand in Zeewolde.

De provincies en de waterschappen raden mensen die in de komende warme dagen in natuurwater willen duiken dringend aan om eerst op de site zwemwater.nl te kijken. Daarop staan alle goedgekeurde zwemlocaties van Nederland vermeld.

Warm water
Zwemplassen, meren en grindgaten krijgen water via grondwater of vanuit de rivieren of zijgeulen daarvan. Omdat er weinig water is, is het waterpeil in de plassen laag. Laag water warmt sneller op en dat is een ideale voedingsbodem voor blauwalg en botulisme. Die bacteriën vermeerderen zich razendsnel in opwarmend water.

Gewoonlijk proberen waterschappen blauwalg te verdrijven door een besmette locatie flink door te spoelen met schoon water. Maar dat kan op dit moment niet omdat alle water nodig is voor dringender zaken.

Symptomen
Zwemmen in water waar blauwalg zit, kan zorgen voor huid- en oogirritatie, diarree en braken. Het strand en het water blijven toegankelijk maar zwemmen is volgens de Omgevingsdienst op eigen risico. Ook huisdieren kunnen erg ziek worden van besmet water.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel