Camping voor LHBTIQ+-jongeren: 'Hier durf ik veel meer'

LELYSTAD • Di 2 augustus 2022 | 17:44 • Dinsdag 2 augustus 2022 | 17:44

Op camping De Paradijsvogel in Lelystad moet elk kind dat zich thuis voelt bij de LHBTIQ+-gemeenschap zichzelf kunnen zijn. Dat is het doel van initiatiefnemer Brenda Schaapers. Sinds deze week kunnen jongeren terecht op de Lelystadse camping, waar ze vakantie kunnen vieren met gelijkgestemden.

De eerste jonge kampeerders reageren al enthousiast: "Ik vind het superleuk dat ik hier mag zijn", zegt jonge kampeerder Teuntje Akkermans. "Het is echt gezellig", vervolgt Teun van der Pluim. "We hebben een hele groep vrienden, en iedereen is welkom."

Schaapers is begonnen met het organiseren van de camping, omdat haar eigen kind zich identificeert als non-binair. "Die houdt heel erg van theater, dus die ging naar theaterkampen", vertelt ze. "Toen kreeg ik na drie dagen gewoon een heel ander kind terug, met heel veel zelfvertrouwen. Dat is wat er gebeurt als je gelijkgestemden bij elkaar zet."

Ook voor familie
Niet alleen LHBTI-kinderen zijn welkom op de camping. Ook broers, zussen en ouders kunnen er verblijven. "Dat is ook heel waardevol", zegt Schaapers. "Die ouders delen allerlei zorgen met elkaar, en hoeven zich geen zorgen te maken dat ze iets geks zeggen, want ze begrijpen elkaar." Ook in de activiteiten worden de ouders meegenomen.

Zo is er bijvoorbeeld een dragworkshop, waar zowel ouders als kinderen kunnen meedoen, vertelt Schaapers. "Vooral voor de ouders is dat bijzonder, want als ze geschminkt zijn, denken ze: Hey, zo voelt het dus om anders te zijn." Ook is er een workshop tekenen en is er voor de broertjes en zusjes een spelletjesavond.

Zelfvertrouwen mee naar huis
Met de camping hoopt Schaapers niet alleen dat de kinderen even zichzelf kunnen zijn, maar ook wat zelfvertrouwen mee naar huis kunnen nemen. "Je ziet ze steeds meer ontspannen, en fier rechtop lopen. Ik hoop dat ze zien dat ze niet helemaal anders zijn, als ze maar bij de juiste groep mensen zitten. En dat is het mooiste wat er is."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel