Jongeren schrijven manifest voor een beter Flevoland
Achttien jongeren uit Dronten en Emmeloord hebben samen een manifest opgesteld met punten die beter moeten in Flevoland. Dat hebben ze opgestuurd naar onder andere minister-president Mark Rutte, verschillende ministers maar ook naar alle gemeentes.
In het manifest staan 9 punten uiteenlopend van de agrarische sector tot de zorg, van acceptatie van LHBTI+ tot fietspaden. Sil Zoethout (17) is een van de initiatiefnemers. "We hebben allemaal ideeën over hoe het beter kan", zegt hij. "Die ideeën zijn heel verschillend, maar we kwamen er achter dat er ook wel een gemene deler was. Daarom wilden we ze opschrijven zodat Flevoland daar iets aan zou hebben."
De jongeren zitten op het Emelwerda College in Emmeloord en het Almere College in Dronten en kwamen met elkaar in contact tijdens een debatconferentie. Daar gingen ze in gesprek over belangrijke onderwerpen. "We kwamen eigenlijk op drie thema's uit', zegt Zoethout. "Zorg in Flevoland, de plek Flevoland; hoe maken we dat een fijne plek voor jongeren en wordt er ook geluisterd naar jongeren? Uiteindelijk hebben we daar één geheel van gemaakt en opgestuurd naar mensen uit de provincie en daarbuiten."
Sociale voorzieningen
Een belangrijk punt uit het manifest is volgens Zoethout het wegvallen van sociale voorzieningen. "De bibliotheek, het zwembad, het buurthuis; dat begint langzaam te verdwijnen. Terwijl dat wel de plekken zijn waar jongeren elkaar ontmoeten, van elkaar kunnen leren en naar elkaar luisteren. We vinden het wel zorgwekkend dat we steeds meer zijn aangewezen op plekken die ver van je huis afliggen."
Juist die afstanden afleggen is volgens Zoethout in Flevoland extra lastig. "We staan hier op een busstation, maar de bereikbaarheid is niet op en top. Maar ook de fietspaden. Vooral de mensen die uit de dorpen komen klagen nogal eens dat er óf geen fietspad is, óf dat er geen lantaarnpalen zijn." Ook is de groep het er over eens dat er te weinig te doen is en dat alles wat er is, te ver weg is.
Meebouwen
De groep hoopt met het manifest een signaal af te geven aan bestuurders. "Uiteindelijk wil je toch dat jongeren in Flevoland blijven en meebouwen aan de provincie", zegt Zoethout. "De provincie is nog niet zo heel oud, dus er is nog genoeg te veranderen en te verbeteren. Maar we hebben niet het idee dat er echt naar ons geluisterd wordt."
Zoethout zou het mooi vinden als bestuurders of politici met hen in gesprek willen gaan. "We hopen uiteindelijk wel dat we uitgenodigd worden bij verschillende betrokkenen die ons manifest interessant vinden. Zodat we elkaar kunnen helpen en er goede stappen gezet kunnen worden."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
'Onthoofde' koe eindelijk weer terug op haar plek: 'Hoop dat het nu een heilige koe wordt'
ZEEWOLDE • Za 7 september • Zaterdag 07 september10 maanden nadat ze is onthoofd, staat de kleurrijke koe eindelijk weer in haar weiland in het midden van het centrum van Zeewolde. Het gaat natuurlijk niet om een echte koe, maar om een standbeeld va...
-
Woning aan Merlijnplantsoen gesloten na explosie
ALMERE • Za 7 september • Zaterdag 07 septemberEen woning aan het Merlijnplantsoen in Almere Poort moet worden gesloten. Dat heeft burgemeester Hein van der Loo van Almere besloten. De woning wordt gesloten nadat er afgelopen woensdag vroeg op de...
-
Brand op balkon leidt tot ontruiming flatgebouw
ALMERE • Za 7 september • Zaterdag 07 septemberOngeveer tien bewoners van een flatgebouw in Almere stonden vrijdagavond op straat na een brand. De brand ontstond rond half elf in een appartementencomplex aan de Koningsstraat in Almere Stad. Volgen...