Onderzoekers willen hittestress in Almeerse straten tegengaan

ALMERE • Wo 3 augustus 2022 | 19:01 • Woensdag 3 augustus 2022 | 19:01

Hoe zorg je op warme en zonnige dagen in een stad voor verkoeling? In Almere wordt daar de komende jaren mee geëxperimenteerd. Onderzoekers namen woensdag het Algerapad achter station Almere Centrum onder de loep. Er wordt gekeken naar de gevolgen van wat ze betitelen als hittestress.

"Hittestress, dat zijn plekken waar het gewoon te warm is om te verblijven. Waar de temperatuur enorm oploopt en je weinig verkoeling hebt", vertelt onderzoeker Gideon Spanjar van de Aeres Hogeschool.

Schaduw
De bedoeling is om de openbare ruimte in een stad zo in te richten dat er optimaal gebruik wordt gemaakt van zaken als bomen die schaduw geven of gras in plaats van asfalt.

Spanjar wijst op een aantal bankjes die achter het station zijn neergezet langs het voetpad. Deze staan grote delen van de dag in de volle zon. "Op een dag als deze waarop het echt 26 à 27 graden is dan is hier zitten echt een uitdaging." De uitdaging is dan om het gebied zo in te richten dat er ook op schaduwrijke plekken gezeten kan worden.

Samen met de gemeente Almere en GGD wordt de komende jaren bedacht of in vier wijken de openbare ruimte anders ingericht kan worden. Het blijft niet alleen bij theoretische oplossingen, de vier plekken gaan ook daadwerkelijk op de schop.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel