Extra toezicht op Hoornse kermis vanwege Almeerse 'drillrappers'

ALMERE • Vr 5 augustus 2022 | 13:03 • Vrijdag 5 augustus 2022 | 13:03

Jongerenwerkers moeten komende week voorkomen dat Almeerse 'drillrappers' ruzie gaan maken op de kermis in Hoorn. Dat zegt Jerrol Lashley van het jongerenwerk in de Noord-Hollandse stad. Volgens hem dreigen Almeerse jongeren met leeftijdsgenoten op de vuist te gaan. Daarom gaan Lashley en zijn collega's 's avonds op de kermis in gesprek met de aanwezige jongeren.

Lashley zegt dat hij de signalen opvangt vanuit de hoek van 'drillrappers'. "Jongeren uit de wijk spelen wel eens wat door aan de jongerenwerkers, omdat wij een vertrouwensband met hen hebben", zegt de teamcoördinator van het jongerenwerk in Hoorn. Volgens hem gaan er berichten rond op social media en via apps. "'Drillrappers' zijn minderjarige jongeren", verklaart Lashley. "Ze verheerlijken criminaliteit op straat. Ze gaan vaak gemaskerd over straat en luisteren naar drillrap."

Ander territorium
Volgens de teamcoördinator is het fenomeen van ruziezoekende 'drillrappers' niet nieuw. Nieuw zijn wél de signalen over jongeren uit Almere en Purmerend die naar Hoorn willen trekken, zegt hij. 'Drillrappers' trekken naar steden die een stuk verder liggen dan hun woonplaats, verklaart Lashley. "Ze betreden een ander territorium dan dat van henzelf en maken filmpjes. Dat is een vorm van disrespect. Kijk naar de historie over dit onderwerp en naar dat wat er in het land gebeurt", refereert hij aan steekincidenten onder deze jongeren.

Pestgedrag en uitsluiting
Stichting Netwerk Hoorn (waar het jongerenwerk onder valt), maar ook agenten en handhavers houden elk jaar een oogje in het zeil op de kermis in Hoorn. Ze richten zich onder meer op kwetsbare jonge vrouwen, op pestgedrag en op uitsluiting. "Daar reageren we allemaal op." Dit keer houden ze ook 'onbekende jongeren' in de gaten. Volgens Lashley blijft het tot nu toe beperkt bij signalen over ruziezoekende 'drillrappers', maar het baart hem wel zorgen.

De teamcoördinator van het jongerenwerk in Hoorn wil vrijdag contact leggen met welzijnsorganisatie De Schoor in Almere. Hij wil weten of de signalen van ruziezoekende 'drillrappers' ook bij hen bekend zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel