Standbeeld Enith Brigitha in oktober onthuld

ALMERE • Ma 8 augustus 2022 | 14:30 • Maandag 8 augustus 2022 | 14:30

Het beeld van de Almeerse zwemster Enith Brigitha wordt op 15 oktober onthuld in het Lumièrepark in Almere. Dat maakt initiatiefnemer Mo Hersi bekend. Het beeld moet een eerbetoon worden voor een vrouw die fantastische prestaties heeft gegeven, aldus Hersi.

"Ik ben gewoon superblij dat we zover zijn gekomen", zegt Hersi. Hij is al langer bezig om de tweevoudig olympisch medaillewinnares Enith Brigitha te eren met een standbeeld. Via crowdfunding en subsidies wist Hersi 42.000 euro op te halen. Beeldhouwer Patrick Mezas ging aan de slag en inmiddels is het beeld klaar. "Het wordt een unieke dag", zegt Hersi over de onthulling. "We hebben hier heel lang voor gestreden en nu is het zover. Het is het eerste standbeeld van een vrouw van kleur met een positieve bijdrage voor de maatschappij in Nederland."

"Ik heb het nieuws zelf aan Brigitha mogen vertellen en zij was ook superblij", vertelt Hersi. "Ik ben echt dankbaar voor alle ambtenaren en wethouders die mee hebben gewerkt aan het beeld." In mei was alles al bijna klaar. De gemeente moest alleen nog de vergunning goedkeuren en ook bewoners konden nog reageren op het plan. "We hebben tot dusver nog geen bezwaren gehad", zegt Hersi. "Het wordt enorm toegejuicht door de omgeving."

De Almeerse Enith Brigitha won in 1976 tijdens de Olympische Spelen in Montreal twee bronzen medailles. Ze is daarmee de eerste vrouw van kleur die een olympische zwemmedaille won. Jaren later werd bekend dat de twee Oost-Duitse atletes die toen zilver en goud wonnen doping hadden gebruikt. Brigitha won toen dus eigenlijk goud.

Hoe het beeld er precies uitziet kan Hersi nog niet zeggen, maar de onthulling wordt uitgebreid gevierd. "We houden een voorprogramma in de bibliotheek in Almere. Daar zijn een aantal sprekers en ook Brigitha zelf houdt een toespraak. Daarna lopen we met z'n allen naar het Lumièrepark. Daar wordt het beeld onthuld en draagt iemand ook nog poëzie voor. Na afloop is er een borrel bij Café op 2. Het wordt echt een feest."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel