Investeerder sleept gemeente voor de rechter om lap grond

ALMERE • Ma 8 augustus 2022 | 20:40 • Maandag 8 augustus 2022 | 20:40

Flevoland Invest B.V. wil dat de rechter de gemeente Almere verbiedt om een perceel aan de Lombokstraat in Almere Buiten te verkopen aan woningbouwvereniging Ymere. Flevoland Invest is de exploitant van de Albert Heijn-supermarkt die naast het perceel staat en vindt dat er geen eerlijke selectieprocedure is geweest. Het bedrijf wil zelf ook graag meedingen naar de lap grond en heeft ook bezwaren tegen de plannen van Ymere.

Ymere is van plan ongeveer 120 sociale huurwoningen te bouwen voor jongeren en senioren op het perceel, dat iets meer dan 3.000 vierkante meter groot is. Er komt volgens de plannen ook een bedrijfsruimte van 250 vierkante meter. Flevoland Invest vindt dat de twee hoge torens en een middengedeelte het zicht op de Albert Heijn, de Etos en Gall & Gall vanaf de openbare weg ontnemen. "En dat is wel belangrijk voor het aantrekken van klanten. Dit gaat hen omzet kosten en wellicht banenverlies", zei de advocaat van het bedrijf maandag in de rechtszaal.

Om dat te voorkomen besloot Flevoland Invest zich begin dit jaar te melden als gegadigde voor het perceel. Het bedrijf wil er samen met Woonstichting De Alliantie ook sociale huurwoningen bouwen en het winkelcentrum uitbreiden met andere winkels en ook horeca."

Gemeente wil in zee met Ymere
Maar de gemeente Almere ziet dat niet zitten. De enige serieuze gegadigde in dit proces is volgens haar Ymere, die ervaring heeft met sociale huur. Bovendien bestaat er een contractuele afspraak tussen de twee sinds 2019, dat Ymere het recht geeft om grond van de gemeente te kopen voor de bouw van zo’n 100 huurwoningen. "En dit perceel is de eerste locatie die voldoet aan de voorwaarden van die bouwclaim", stelde de advocaat van Almere.

'Oneerlijke procedure'
Wat Flevoland Invest betreft is de hele gang van zaken in strijd met het gelijkheidsbeginsel en moet er opnieuw een openbare selectieprocedure komen. Onzin, zegt de gemeente.
"Vooral ook omdat we al heel lang in gesprek zijn over de bouw en Flevoland Invest per mail in 2013 een paar keer duidelijk heeft aangegeven geen belangstelling te hebben voor woningbouw op dit perceel. Het is immers niet hun vakgebied, zij zijn gespecialiseerd in het exploiteren van supermarkten." De advocaat van de gemeente zei bovendien dat ook De Alliantie zich eerder ook al eens had afgemeld voor het project.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel