Speciale theatervoorstelling voor kinderen in noodopvang

ALMERE • Di 9 augustus 2022 | 11:23 • Dinsdag 9 augustus 2022 | 11:23

De asielkinderen die in de noodopvang zitten in Almere, mogen straks naar een theatervoorstelling die speciaal voor hen wordt gespeeld. De voorstelling is onderdeel van een driedaags rondreizend kinderfestival van Vluchtelingenwerk Nederland. Daarmee wil de organisatie de kinderen helpen de lange zomervakantie door te komen.

"Voor asielzoekerskinderen in de noodopvang is de zomervakantie eigenlijk helemaal geen leuke periode", vertelt theatermaker Tijl Damen. "Waar Nederlandse kinderen zogezegd uitkijken en juichend de vakantie in gaan, gaan deze kinderen vaak betraand en huilend de vakantie in, omdat ze juist heel erg houden van school, de structuur die dat brengt en het positief constructieve van lekker bezig zijn en even kind kunnen zijn." Volgens Damen zijn de noodopvanglocaties vaak heel erg sober en hebben ze weinig voorzieningen. "De kinderen hebben daardoor heel weinig om handen en daarom is het belangrijk dat ze even een doorbreking hebben en eventjes een positieve impuls krijgen."

Damen heeft zijn programma zo afgestemd dat hij het overal kan spelen. "Wat natuurlijk heel belangrijk is, is dat veel kinderen de Nederlandse taal nog niet machtig zijn om als het ware een verhaal te vertellen", legt de theatermaker uit. "Muziek is natuurlijk een universele taal die iedereen begrijpt. Op die manier kun je een heel eind komen zonder dat je per se woorden hoeft te gebruiken om ze mee te nemen in wat je wilt bereiken."

Zo'n vijftig tot tachtig kinderen zullen de voorstelling gaan bekijken, zegt Damen. "Het wordt lachen, gieren, brullen, gek doen en vooral lekker dansen en meedoen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel