'Floriadebezoekers krijgen verkeerde indruk door negatieve publiciteit'

ALMERE • Di 9 augustus 2022 | 20:32 • Dinsdag 9 augustus 2022 | 20:32

Het beeld over de Floriade in Almere is vertekend door negatieve berichtgeving en financiële tegenvallers. Daardoor vallen de bezoekersaantallen tegen, zegt commissaris-generaal Annemarie Jorritsma van de Floriade. Zij ontvangt namens de Nederlandse overheid andere landen op de wereldtuinbouwtentoonstelling.

Volgens Jorritsma heeft de negatieve publiciteit over de Floriade mensen op het verkeerde been gezet. Dat begon bij een artikel van het NRC. Daarin stond dat het evenement voorlopig het karakter heeft van een overmaats volkstuinencomplex. Veel kavels waren nog niet klaar en bloemen en planten nog niet in bloei.

'Geen blaadjes in april'
"Ik vermoed dat journalisten van het NRC gewoon in Amsterdam wonen en nog nooit hebben gezien dat een boom in april nog geen blaadjes heeft", reageert Jorritsma op het artikel in april. Op de vraag waarom de wereldtuinbouwtentoonstelling dan niet later begint, vertelt Jorritsma dat het een gewoonte is. "Daar hebben wij geen invloed op."

"Je zou daar wel iets trotser op mogen zijn"

— Annemarie Jorritsma

In juni kwam de krant nog een keer terug, maar de recensie is dan niet veel beter. De aanblik zou treurig zijn. Ook Omroep Flevoland heeft volgens Jorritsma de neiging om niet erg optimistisch en positief te zijn. En dat vindt ze jammer, want volgens haar mogen we allemaal wel wat positiever zijn over de Floriade. "Jongens, we hebben een wereldtentoonstelling, waar al die landen fors in geïnvesteerd hebben, je zou daar wel iets trotser op mogen zijn."

Jorritsma neemt geregeld vrienden mee naar het evenement, die door de publiciteit een bepaald beeld hadden gekregen over het evenement. Zij waren positief verrast. "Die zeiden: ik weet niet wat ik zie. Wat jammer dat ik dat nou niet eerder wist."

Ook corona speelt mee
De publiciteit is niet het enige waardoor de bezoekersaantallen tegenvallen. Dat komt ook door de nasleep van de coronapandemie, zegt Jorritsma. Landen die fors geïnvesteerd hebben in hun paviljoen hadden er meer van verwacht en zijn teleurgesteld in het aantal bezoekers, zegt zij.

Toekomst voor de Floriade?
De wereldtuinbouwtentoonstelling duurt tot 9 oktober en daarna wordt duidelijk waar de Floriade over tien jaar georganiseerd wordt. Jorritsma weet nog niet of er toekomst is voor het evenement.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel