Waterschap: meld watergebruik uit sloten en tochten

FLEVOLAND • Wo 10 augustus 2022 | 14:43 • Woensdag 10 augustus 2022 | 14:43

Waterschap Zuiderzeeland vraagt boeren, natuurorganisaties, particulieren en ondernemers het te melden als ze water uit de sloten en tochten willen gebruiken. Zij gebruiken tijdens de warme dagen vaak water uit deze bronnen, waardoor het waterpeil lokaal snel kan zakken. Door het gebruik te melden, wil het waterschap het snelle dalen van het peil voorkomen en op tijd de waterpeilen kunnen regelen.

"We vragen iedereen niet meer water te gebruiken dan nodig is", zegt het waterschap. "We zien dat het water uit de tochten en sloten vooral gebruikt wordt voor beregening en verkoeling van bijvoorbeeld fruit. Om problemen met het waterpeil in het gebied te voorkomen, is het belangrijk dat je bij een grote watervraag dit bij het waterschap meldt."

Het waterschap vraagt daarom aan de gebiedsopzichter te melden wanneer en waar men water wil gebruiken. De opzichter houdt het waterpeil rond deze locatie dan extra in de gaten en neemt maatregelen om het waterpeil goed te houden.

Neerslagtekort minder dan in rest van het land
Volgens het KNMI is er op dit moment een neerslagtekort in Flevoland. Het tekort ligt bij de verschillende meetstations tussen de 130 en 150 millimeter. Dat is minder dan in andere provincies. Zo is het neerslagtekort in Zeeland lokaal opgelopen tot meer dan 300 millimeter. Ook in Noord-Holland, Limburg, Gelderland en Noord-Brabant lopen de tekorten fors op.

Op een aantal plekken in het land is daarom een beregeningsverbod ingesteld, maar in Flevoland is dat nog niet het geval, aldus het waterschap. Dat komt omdat in Flevoland meer water uit het gebied gepompt wordt dan erin gaat. Van nature stroomt er water via de grond Flevoland binnen. Dat water stroomt onder de dijken door via de bodem. Dat 'kwelwater' gaat dan in de bovenste laag van de bodem en gaat vervolgens naar de sloten toe. Daarnaast laat het waterschap ook water de provincie instromen via inlaten en hevels.

Verder is het gebruikelijk dat in de zomer op een gegeven moment een tekort aan neerslag ontstaat. Volgens weerbureau Weeronline is dat half augustus gemiddeld zo'n 116 millimeter. De provincie Flevoland zit daar dit jaar net boven, maar landelijk is het tekort momenteel al opgelopen tot 240 millimeter.

Beregeningsverbod nog niet nodig
Een beregeningsverbod is volgens het waterschap nu nog niet nodig. Het invoeren daarvan hangt namelijk af van een aantal factoren: gaat het nog regenen, hoeveel water wordt er gebruikt en hoeveel water is er nog beschikbaar in het IJsselmeer? "Tot nu toe is het waterpeil in het IJsselmeer nog niet onder de vastgestelde grens gekomen", aldus het waterschap. "De verwachting is dat er ook de komende twee weken nog voldoende water in het IJsselmeer is."

Volgens het waterschap is er voldoende drinkwater beschikbaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel