Gemeente onderzoekt monumentale waarde bivakhuisje

ALMERE • Do 11 augustus 2022 | 6:03 • Donderdag 11 augustus 2022 | 6:03

De gemeente Almere onderzoekt of het historische bivakhuisje aan de Meentweg in Almere Haven monumentale waarde heeft en binnenkort die status mag krijgen.

Het bivakhuisje is de laatste tastbare herinnering aan de pioniers van Almere Haven. Het stond aan de straat Bivak. Kenner van die geschiedenis is Gabriël Bassant: "Er waren acht keetjes en die vormden de start van wat de eerste woningen werden. Toen de woningen klaar waren, werden die keetjes overbodig. De dokter, de politieman en de EHBO zaten daarin. Maar ook de tekenaars die Almere Haven hebben ontworpen." Van de acht keetjes is alleen nog één bivakhuisje over. Die staat tegenwoordig op Volkstuinencomplex V.T.V. Water-Land aan de Meentweg.

Vertellen aan de gemeente
De gemeente wil van Almeerders horen waarom het huisje bewaard moet blijven. Tientallen belangstellenden vertelden woensdagmiddag bij het bivakhuisje aan een camerateam van de gemeente hun verhaal. Zo ook Joop Schoenmaker. "Ze hebben het laatst weer een beetje opgeknapt in de oude stijl. Dat vind ik perfect want het hoort ook echt bij het tuinencomplex zoals het nu is. Het bestaat al heel lang, daarom wil ik dat het blijft." Ook Peter Dekker is voorstander van een monumentale status. "In de historie heeft het zo'n belangrijke functie gehad. Dit moet voor Almere behouden blijven."

De verhalen worden meegenomen in het besluit of het huisje wel of niet de status van gemeentelijk monument te geven. Ariadne Onclin van de afdeling Monumenten & Archeologie van de gemeente: "Dan moet je denken aan de cultuurhistorische waarde en de architectuurhistorische waarde. Wat we nu hebben toegevoegd is de identiteits- en belevingswaarde. En dat zijn waarden waar alleen de Almeerders antwoord op kunnen geven en die verzamelen we hier."

De hele woensdag zijn verhalen verzameld en op camera vastgelegd. Ook aanstaande zaterdag tussen 13 en 17 uur zullen bij het bivakhuisje interviews worden afgenomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel