Partij voor de Dieren stelt Kamervragen over kankerverwekkende oeverbeschoeiing

NOORDOOSTPOLDER • Ma 15 augustus 2022 | 14:13 • Maandag 15 augustus 2022 | 14:13

Tweede Kamerleden Leonie Vestering en Eva van Esch (Partij voor de Dieren) hebben vragen gesteld over de oeverbeschoeiing in de Noordoostpolder, die behandeld is met een kankerverwekkende stof. In de Noordoostpolder moet 245 kilometer aan beschoeiing worden vervangen.

Op sommige plekken zit er meer dan 16 keer de toegestane hoeveelheid fluorantheen (een bestandsdeel van Carbolineum) in het water. Dat is een kankerverwekkende stof. In zoetwatermosselen is de stof zelfs ruim 26 keer boven de norm aangetroffen. Direct gevaar voor mensen is er niet volgens het waterschap, zolang je geen mosselen uit de tochten eet. Maar voor het waterleven is de situatie wel slecht.

Vestering en Van Esch willen onder meer weten wat de ministers voor Natuur en Stikstof en van Infrastructuur en Waterstaat dachten toen ze hoorden dat de beschoeiing moet worden vervangen en dat de norm van fluorantheen veel hoger was dan toegestaan.

Vaart maken
Ook willen ze weten of de ministers 'beamen dat de kankerverwekkende oeverbeschoeiing in de Noordoostpolder voor 2027 verwijderd zou moeten worden' vanwege het moeten behalen van de Kaderrichtlijn Water. Als ze dat beamen, vragen de Tweede Kamerleden de ministers om het waterschap op te roepen vaart te maken met de verwijdering van de paaltjes en planken waar het om gaat. De beschoeiing moet nu namelijk in 2033 verwijderd zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel