Puttenaar maakt hypnotiserende video van rij windmolens bij Zeewolde

ZEEWOLDE • Di 16 augustus 2022 | 6:53 • Dinsdag 16 augustus 2022 | 6:53

Bas Stoffelsen uit Putten heeft een bijzondere video gemaakt van een rij windmolens bij Zeewolde. Vanwege het perspectief lijken twaalf windmolens er samen één te vormen, met zesendertig wieken. Doordat die allemaal op een verschillend tempo draaien, ontstaat een caleidoscopisch en hypnotiserend effect.

De Puttenaar kwam op het idee van het minuten durende shot toen hij over de A28 naar zijn werk in Amersfoort reed. "Al jaren rijd ik langs deze rij windmolens. Je ziet ze vanaf de snelweg op ongeveer vier kilometer afstand. Als je langsrijdt, verandert langzaam het perspectief. De palen komen steeds dichter bij elkaar", legt Stoffelsen uit. "Op een bepaald punt sluiten ze perfect op elkaar aan. Vanaf die afstand zien ook de bladen er bijna perfect uitgelijnd uit. Samen creëren ze een betoverende surrealistische look."

Juiste perspectief
Het slagen van de opname hing van veel factoren af. Stoffelsen moest exact het juiste punt vinden waarop hij kon gaan filmen. Ook moesten de windrichting en de stand van de zon goed zijn. "Ik ben op zoek gegaan naar een manier om dit te filmen. Maar filmen vanaf die afstand is heel moeilijk. En hoe dichterbij je komt, hoe minder indrukwekkend het perspectief van uitlijning. Vanaf de grond af voelt het gewoon niet goed. Je moet op gelijke hoogte zijn om deze opname echt te laten werken."

De kans dat er een gebouw op precies de juiste positie en hoogte te vinden is, is klein. En dus zette Stoffelsen een drone in. Maar ook dat had beperkingen. "Ja, er is de drone, maar om de opname te laten werken zul je een lange brandpuntsafstand moeten gebruiken. En tot nu toe hadden de meeste algemeen beschikbare en betaalbare drones alleen groothoeklenzen. Toen kwam de DJI Mavic 3 pro, met zijn zeven keer zoommogelijkheid. Dit leek het perfecte gereedschap voor de klus."

Unieke opname
De filmmaker uit Putten denkt dat er niet veel andere plekken op de wereld zijn waar hij hetzelfde hypnotiserende shot had kunnen maken. "Op de meeste plekken is er niet genoeg ruimte rondom de windmolens of staan ze niet in zo'n perfecte lijn. Het specifieke landschap van Flevoland versterkt het effect. Dat is wel redelijk uniek", aldus Stoffelsen. "Ik wilde dit al jaren maken, maar ik had niet gedacht dat het zou lukken. Dat het zo mooi is geworden, dat is wel heel erg tof!"

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel