Kletsen met een robot voor de wetenschap op Lowlands

BIDDINGHUIZEN • Do 18 augustus 2022 | 20:05 • Donderdag 18 augustus 2022 | 20:05

Hoe voelt het als je met een robot praat? Dat wordt dit weekend onderzocht op festival Lowlands bij Biddinghuizen. Tijdens een experiment onderzoekt de Vrije Universiteit Amsterdam samen met Hogeschool Utrecht hoe mensen een gesprek met een sociale robot ervaren.

"Een sociale robot is speciaal gericht op sociale interactie, zoals een gezellig babbeltje of een spontaan gesprek", vertelt hoogleraar mediapsychologie Elly Konijn. "Een robot is een machine, en we willen onderzoeken hoe we het sociale in een robot kunnen krijgen". Daarvoor hebben de onderzoekers allerlei verschillende gesprekken geprogrammeerd in de robot. Lowlandsbezoekers die aan het onderzoek mee willen doen kunnen met zo'n robot in gesprek, waarna de gesprekken worden geanalyseerd.

Volgens de onderzoekers nemen sociale robots een steeds grotere rol in onze maatschappij in. Om de interactie tussen mens en robot goed te laten verlopen, is het nodig dat mens en robot elkaar begrijpen, aldus de onderzoeksgroep. De robots kunnen in de toekomst bijvoorbeeld worden ingezet in de zorg, bij mensen die eenzaam zijn of op scholen.

Chaos
De onderzoekers zijn blij dat ze op het festival mogen experimenteren. "Op de universiteit is alles heel erg gecontroleerd en perfect, en hier is het een lekkere chaos. Je hebt mensen die van alles en nog wat spontaan doen met zo'n robot". Als de sociale robots in de toekomst worden ingezet, bijvoorbeeld in de zorg, zullen ze ook in spontane situaties moeten functioneren.

Op 19, 20 en 21 Augustus tussen 12:00 en 20:00 uur staat het team van de universiteit en hogeschool op het Lowlands Science-terrein. Ook wordt er zaterdag nog een presentatie gegeven over het onderzoek.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel