Ouders kunnen pas voor luiercontainer aanvragen

NOORDOOSTPOLDER • Do 25 augustus 2022 | 6:36 • Donderdag 25 augustus 2022 | 6:36

Ouders met kinderen in de luiers in Noordoostpolder kunnen een speciale pas aanvragen bij de gemeente om gebruik te maken van de luiercontainers. Het gaat om vijftien containers die halverwege september worden geplaatst; tien in de dorpen en vijf in Emmeloord.

De luierpas kan worden aangevraagd via de site van de gemeente of die van afvalverwerker HVC. Het pasje is nodig om de luiercontainers open te doen. De pas en het gebruik van de container zijn gratis. Volgens een woordvoerder van de gemeente duurt het vijf tot tien werkdagen voordat de luierpas wordt geleverd.

Nieuwe regelgeving
Volle luiers mochten in Noordoostpolder jarenlang bij het gft-afval worden gegooid. Door strengere regelgeving mag dat sinds 1 januari niet meer. Luiers moeten sindsdien bij het restafval. Inwoners met luierafval worden daardoor gedwongen om hun restafvalcontainer vaker te laten legen. Omdat er in Noordoostpolder per containerleging moet worden betaald, leidt dit voor hen tot extra kosten. Ze betalen daardoor meer afvalstoffenheffing dan mensen zonder baby's.

De proef met de luiercontainers duurt twee jaar. Na een evaluatie zal de gemeente bepalen of het project doorgaat.

Incontinentiemateriaal mag niet in deze containers gestort worden. Bij incontinentiemateriaal gaat het om zogenoemd medisch afval. Dit moet nog steeds in de grijze restafvalcontainer. Mensen die dit soort afval hebben kunnen hiervoor een regeling afsluiten, en krijgen dan een tegemoetkoming in de afvalkosten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel