Kort geding om duurder betonmortel Windplan Groen

DRONTEN • Do 25 augustus 2022 | 17:00 • Donderdag 25 augustus 2022 | 17:00

De prijsverhoging van betonmortel is donderdag onderwerp geweest van een kort geding bij de rechtbank in Lelystad. Door hoge gasprijzen en de situatie in Oekraïne is de kostprijs van dit beton gestegen. Het bedrijf H4A gebruikt betonmortel om de fundering van Windplan Groen te bouwen. Dit beton wordt ingekocht bij Kijlstra in Swifterbant en dat bedrijf heeft de prijs van betonmortel eenzijdig verhoogd. H4A is het daar niet mee eens.

Volgens Kijlstra mag het bedrijf de prijs verhogen nu de productiekosten door onvoorziene omstandigheden oplopen. Het bedrijf H4A zegt dat dit niet mag omdat ze een vaste prijs hebben afgesproken voor betonmortel. De rechtbank in Lelystad bestudeert de contracten die zijn gesloten en beslist over twee weken welke partij hierin gelijk heeft. Daarmee beslist de rechter wie voor de kostenverhoging moet opdraaien.

Beide partijen vrezen grote gevolgen als zij voor de hogere kosten moeten betalen. Als de bouw van Windplan Groen vertraging oploopt of dat de kosten verder stijgen, wordt ook gevreesd voor miljoenenclaims van andere partijen. Volgens de advocaat van Kijlstra is de prijs van betonmortel al met twintig procent gestegen en zal deze de komende tijd nog verder toenemen.

'Botte bijl'
Windplan Groen is de geplande rij van windturbines aan de oostkant van Dronten. Het bedrijf H4A levert de betonnen fundering voor 45 windturbines. De rechter adviseerde beide partijen om vooral met elkaar in gesprek te blijven en niet de uitspraak van de rechtbank af te wachten. "U zit eigenlijk allemaal in het zelfde schuitje. Dan kun je maar beter ook met z’n allen kijken ‘hoe komen we hier uit?' " Mochten beide partijen er alsnog niet uitkomen, dan komt de rechter met een uitspraak, waar hij de aanwezigen voor waarschuwt: "Wij gaan met een hele botte bijl hakken waar u uiteindelijk niet mee geholpen bent."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel