Basisschool De Dukdalf schakelt over naar vierdaagse schoolweek

ALMERE • Vr 26 augustus 2022 | 14:28 • Vrijdag 26 augustus 2022 | 14:28

Basisschool De Dukdalf in Almere Buiten start het nieuwe schooljaar met een vierdaagse schoolweek voor groep zeven en acht. Het is een noodmaatregel in verband met het lerarentekort. "We balen vreselijk dat we deze maatregel moeten nemen", zegt bestuurder Nico de Haas van Stichting Prisma, de overkoepelende organisatie.

"We kregen in de zomervakantie van twee leerkrachten op De Dukdalf te horen dat ze er mee stoppen", zegt De Haas. Natuurlijk zijn we op zoek gegaan naar vervangers en we hebben ook gekeken of we het binnen de stichting konden oplossen. Maar het lerarentekort is sowieso in heel Almere enorm, dus we kregen het op korte termijn niet meer opgelost."

Het gaat in totaal om vier groepen die op verschillende dagen van de week een dag thuisblijven. "We weten nog niet voor hoe lang het zal zijn. Zodra we weer voldoende leerkrachten hebben, schakelen we direct weer over naar vijf dagen", legt de bestuurder uit. "We kijken daarnaast ook naar een geschikte invulling van deze schoolloze dag. Dat zou bijvoorbeeld een vorm van thuisonderwijs kunnen zijn."

Zelfstandige leerlingen
De leiding heeft bewust gekozen voor een vierdaagse schoolweek voor groep zeven en acht omdat leerlingen in deze klassen het meest zelfstandig zijn. Dit biedt ook de beste mogelijkheden voor bijvoorbeeld thuisonderwijs.

De ouders van de leerlingen zijn per brief op de hoogte gebracht van het besluit. Hoewel sommigen wel begrip hadden voor de situatie waren andere ouders volgens Nico de Haas minder blij: "Ouders maken zich zorgen over de voortgang van hun kinderen als ze een dag minder naar school gaan. Andere ouders hebben bijvoorbeeld ook aangegeven dat ze door de maatregel met hun werk in de knoei komen. Wij zijn hier natuurlijk ook niet blij mee, maar op dit moment hebben we geen betere oplossing."

Noodplannen voor grote steden
Volgende week gaat het bestuur ook nog om de tafel met de inspectie om de situatie te bespreken. Overigens is er sowieso een ontheffing voor basisscholen in Almere om één dag in de week anders te organiseren. Dit valt binnen de noodplannen van het ministerie van Onderwijs om de problemen met het lerarentekort op te vangen. Deze noodplannen gelden voor de zogenoemde G5, basisscholen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Almere.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel