Snuffelen aan een drugslab en een wietplantage in een speciale container

DRONTEN • Wo 31 augustus 2022 | 15:01 • Woensdag 31 augustus 2022 | 15:01

Hoe ruikt een drugslab? Aan welke signalen kun je zien dat er een wietkwekerij in de buurt zit? En wat doe je dan? Deze vragen werden woensdag beantwoord tijdens een speciale dag over 'ondermijning' in Dronten.

Ondermijning betekent dat criminelen andere mensen en legale bedrijven betrekken bij hun illegale activiteiten. Voorbeelden zijn de productie van drugs in een vakantiehuisje of een wietplantage midden in een maisveld van een boer. "Tegen de boer wordt dan gezegd 'kom daar voorlopig maar even niet'," vertelt Jon Warmerdam van Bureau Drugszaken. "'En oh ja, we weten waar je kinderen op school zitten'."

Warmerdam geeft de bezoekers rondleidingen in een container waar een hennepkwekerij, cocaïnewasserij en drugslab zijn nagebootst. "Wat je vaak ziet bij een hennepkwekerij is dat er enorm veel gebruikt gemaakt wordt van bijvoorbeeld isolatiemateriaal. Om de ruimte te isoleren maar ook bijvoorbeeld om de plantjes in te kweken. Als je dat ziet gebeuren, zou dat een signaal kunnen zijn."

Geen wietlucht
In tegenstelling van wat mensen verwachten hangt er niet per se een wietgeur rond een wietplantage. Die geur ontstaat namelijk pas bij gedroogde planten. Warmerdam laat mensen in de container ruiken aan een flesje. "Het ruikt eigenlijk naar aarde," zegt een man. "Toch is het ook wel een geur die ik zou herkennen als ik hem weer rook."

Magnetrons en centrifuges
Verderop in de container is een cocaïnewasserij nagebootst. Daar is een stelling met zes magnetrons te zien en staan twee centrifuges. Volgens Johan Warmerdam, de vader van Jon, kan dit ook een belangrijke aanwijzing zijn. Hij heeft zelf 40 jaar bij de politie gewerkt. "Centrifuges worden bijna niet meer gebruikt, behalve om cocaïne te wassen. Als je als kringloopwinkel hier ineens vraag naar krijgt, wil de politie dat wel weten."

Ondernemersklimaat voor criminelen
Burgemeester Jean Paul Gebben van Dronten nam zelf ook een kijkje in de ondermijningscontainer. "We willen in Dronten, maar ook in heel Flevoland, het ondernemersklimaat voor criminelen zo slecht mogelijk maken. Dat doen we onder andere door preventief veel aandacht te besteden aan wat er in de criminele wereld gebeurt."

Drugspanden sluiten
Is er in Dronten dan zoveel sprake van drugscriminaliteit? Gebben: "Net als in de rest van Nederland is er ook hier sprake van hennepteelt. Met enige regelmaat moeten we een drugspand sluiten. De synthetische drugs zoals XTC zien we niet zo veel, maar wel af en toe een dumping van drugsafval. Ik denk dat we mogen zeggen dat het in Dronten en in de rest van Flevoland nog wel meevalt, en dat is eigenlijk een groot succes."

Gevaarlijk
Warmerdam benadrukt vooral hoe gevaarlijk drugslabs zijn voor de buurt. "Er is bij een wietkwekerij bijna altijd sprake van een illegale stroomaansluiting. Die zijn enorm gevaarlijk. Er kan makkelijk brand ontstaan. Bij een drugslab is er een groot ontploffingsgevaar. Ook daarom is het zo belangrijk dat mensen signalen melden."

"Hoe meer meldingen, hoe liever," vult Gebben aan. "Onnodige meldingen bestaan niet." Verdachte zaken melden kan bij de gemeente, de politie of Meld Misdaad Anoniem.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel