Stichting voor historische vliegtuigen viert jubileum met fly-in

LELYSTAD • Wo 31 augustus 2022 | 17:47 • Woensdag 31 augustus 2022 | 17:47

Met een fly-in en een tentoonstelling van oude vliegtuigen vierde Stichting Fokker Four vandaag het veertigjarig bestaan. Die stichting vliegt en onderhoudt vier historische vliegtuigen in een hangar van het Aviodrome. Het gaat om Fokker S.11's, lesvliegtuigen waarmee vroeger piloten van de Luchtmacht werden opgeleid.

"Wat bijzonder is aan deze vliegtuigen, is dat de instructeur en de leerling naast elkaar zitten", vertelt voorzitter van de stichting Dominique van Wijk. "De besturing is dubbel uitgevoerd: er zijn twee knuppels en twee gashendels, dus de instructeur kon precies zien wat de leerling deed."

Over de kop
Theun Miedema is hoofdpiloot van de Fokker Four. In de jaren '60 heeft hij zelf nog les gekregen in een Fokker S.11. Hij zegt dat het vliegtuig zich makkelijk laat besturen. "Het is een heerlijk vliegtuig om formatie mee te vliegen en mee over de kop te gaan", zegt hij. "Passagiers die nog nooit gevlogen hebben, laat ik soms even sturen. Die vinden dat prachtig. Het vliegtuig stuurt heel direct."

Op het terrein van Aviodrome en Lelystad Airport viert de stichting vandaag zijn veertigjarig bestaan. Naast de vier Fokkers staan er tientallen andere historische vliegtuigen opgesteld. De bezoekers van het luchtvaartmuseum kijken hun ogen uit.

Bij Aviodrome stonden de Fokkers vandaag netjes op een rijtje.

Toch vraagt voorzitter Van Wijk zich af hoe lang ze de proppellers nog draaiend kunnen houden. "Het hangt af van de techniek. Onderdelen zijn steeds moeilijker te krijgen. En het kost natuurlijk geld, dus we zijn afhankelijk van onze sponsors." Maar hij hoopt de vliegtuigen nog lang in de lucht te kunnen houden. "Onze oudste vlieger is tachtig. Ik heb nog even te gaan, dus ik hoop dit zeker nog een hoop jaar te kunnen doen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel