Dementievriendelijke straat gemaakt aan de Oost

DRONTEN • Do 1 september 2022 | 6:11 • Donderdag 1 september 2022 | 6:11

De gemeente Dronten heeft een straat laten aanleggen die speciaal is aangepast voor mensen met dementie. De looproute ligt aan de Oost in Dronten en loopt van verzorgingstehuis De Regenboog naar het winkelcentrum.

Voor de aanleg heeft de gemeente contact gezocht met oudere inwoners met dementie. Aan de hand van een vragenlijst is bekeken wat hun wensen precies zijn, vertelt wethouder Lazise Hillebregt. "Uit de vragen bleek dat deze mensen het fijn vinden om een rustige, herkenbare en veilige route te hebben."

Herkenbaar
In de praktijk betekent dit minder borden langs de weg, een aparte fietsstrook, duidelijke en gelijke oversteekpunten en vier rustplekken met een bankje. De bankjes hebben een felle, groene kleur. "Dat is ook herkenbaar", zegt Wilma Herms van het Alzheimer Café. Kleuren en geuren zijn voor mensen met dementie belangrijk om plekken te herkennen, zegt Herms. "Dus ik hoop dat er ook nog iets van bloemen en dergelijken in de komende tijd bijgeplaatst worden. Dat toch wel heel fijn dat ze herkenbare punten hebben."

De aanpassingen zijn niet alleen voor mensen met dementie prettig, zegt Herms. "Ik hoor ook van andere mensen dat het toch wel heel fijn is. Dat het makkelijk loopt met boodschappen in hun rollator. Dus ik denk toch wel dat het een groot verbeterpunt is."

'Meer rekening gehouden met voetgangers'
De eerste reacties in de buurt zijn positief. "Anders struikelde ik nog wel is over de tegels", zegt een vrouw die in de Woonark woont. "En mooie bankjes erbij. Oude mensen wonen hier in de buurt. Die kunnen dan allemaal eventjes uitrusten." Een andere vrouw vindt dat er meer rekening is gehouden met de voetgangers. "En dat de bomen zijn blijven staan is ook een pluspunt. En dat we makkelijker kunnen oversteken."

De dementievriendelijke route is een pilot van de gemeente. Mogelijk wordt er bij het opknappen van andere straten opnieuw gesproken met buurtbewoners over hun wensen en behoeften.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel