'Behoud Etalage van Almere voor stadslandbouw'

ALMERE • Vr 2 september 2022 | 6:02 • Vrijdag 2 september 2022 | 6:02

Een stuk grond bij Almere Buiten moet ook in de toekomst behouden blijven voor biologische landbouw, natuur en recreatie. Die oproep doen een stadsboer en een veehouder die in het gebied gevestigd zijn. Ze worden daarbij gesteund door Staatsbosbeheer.

Het gebied, ook wel 'De Etalage van Almere' genoemd, is zo'n 200 hectare groot. Het ligt tussen de Buitenring, Tussenring, de A6 en de Lage Vaart. Volgens de boeren is dit de laatste stuk grond in Almere waar stadslandbouw permanent gerealiseerd kan worden. De overige lege gebieden zoals Pampus worden in de toekomst bebouwd.

In de Etalage van Almere mogen de boeren tot nu toe doorgaan met hun activiteiten, maar ze vrezen dat het gebied in de toekomst deels of geheel gebruikt gaat worden voor andere doeleinden. In het verleden werden allerlei projecten genoemd die daar gerealiseerd zouden kunnen worden, zoals een datacentrum, maar dat is inmiddels van de baan. Ook werden een bedrijventerrein, woningbouw en een onderstation van elektriciteitsleverancier Tennet genoemd.

De kans dat er woningen in het gebied gebouwd worden is klein. Over het hele gebied lopen hoogspanningskabels en de afstand tot de snelweg A6 is klein. De realisatie van een onderstation is wel mogelijk. De boeren geven aan geen bezwaar te hebben als dat er komt.

Tijdens de Politieke Markt donderdagavond hebben sommige raadsleden het plan van de boeren omarmd zoals Chris Jansen van de PVV: "Ik vind het een heel mooi plan. Ik denk dat het één van de laatste kansen die we in Almere hebben om landbouw te behouden."

Een aantal andere partijen denkt er anders over. Zo sluit GroenLinks de realisatie van een bedrijventerrein niet uit. Fractieassistent Albert Waninge: "We hebben in Almere echt heel veel banen te realiseren zodat we niet met zijn allen in de file naar Amsterdam staan. En dus kunnen we niet ook een bedrijventerrein daar op voorhand uitsluiten."

De verschillende kavels in het gebied zijn niet van de gemeente, maar in het bezit van Staatsbosbeheer, melkveehouder Bert Talen en Rijksvastgoedbedrijf. Toch gaf Wethouder Jesse Luijendijk aan dat het college van B en W positief staat tegenover het plan van de boeren. Wel wil hij eerst verkennen wat de mogelijkheden zijn. Volgende week praat de gemeenteraad verder over het plan van de boeren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel