Celstraf geëist tegen spoorloze treinaanrander

LELYSTAD • Vr 2 september 2022 | 12:46 • Vrijdag 2 september 2022 | 12:46

Tegen een 24-jarige man die onder meer vorig jaar op het station in Lelystad een machinist aanrandde, is acht maanden cel geëist waarvan 64 dagen voorwaardelijk. Hij wordt ook verdacht van twee andere aanrandingen, in de trein tussen Haarlem en Den Helder.

De verdachte, die geen vaste woon- of verblijfplaats heeft, kwam vrijdag niet opdagen in de rechtszaal in Lelystad. Volgens zijn advocaat en de officier van justitie is hij onvindbaar. De drie slachtoffers van de vermeende aanrandingen waren er wel. Eén van hen vertelde in een emotionele verklaring dat ze nog altijd erg onder de indruk is van de gebeurtenissen op 12 augustus vorig jaar. Ze zat in de trein toen de man tegenover haar kwam zitten, haar indringend aankeek en haar aanraakte. "Ik zei een paar keer dat je moest stoppen, maar dat deed je niet. Toen ik wegliep, kwam je achter me aan in die lege trein."

Uiteindelijk wist ze aan hem te ontkomen, net als een andere vrouw die in dezelfde trein zat. Ze waarschuwden NS-personeel, waarop de trein werd stilgezet zodat de politie de verdachte kon inrekenen. "Ik ben al eens misbruikt", zei het eerste slachtoffer. "En ik ben niet de enige, er zijn zoveel mensen die denken dat ze zomaar aan iemand kunnen zitten. Het overkomt één op de acht vrouwen. Naar schatting dan, er zijn er ook veel die geen aangifte durven te doen."

Ze had net als de andere slachtoffers lang last van de aanrandingen. "Ik was op dat moment al suïcidaal en volgde daar intensieve therapie voor. Door deze gebeurtenis en gezondheidsproblemen bij mijn moeder moest ik mijn studie stoppen." Inmiddels gaat het wel beter met haar, zei ze. "Ik ben een paar keer opgenomen geweest, maar nu heb ik mijn studie opgepakt. Ik hoop dat ik in de toekomst een voorbeeld kan zijn voor andere mensen die zijn misbruikt."

"Hij zoende me, raakte mijn billen aan. Ik werd boos, zei dat hij moest stoppen."

— slachtoffer

De machinist die in Lelystad werd belaagd heeft nog regelmatig last van herbelevingen, vertelde haar advocaat. Toen ze op 10 september vorig jaar op een bankje wachtte op haar trein, kwam de verdachte al naast haar zitten. Eenmaal binnen stond hij opeens voor haar neus en belandden ze samen in de bestuurderscabine. "Hij zoende me, raakte mijn billen aan. Ik werd boos, zei dat hij moest stoppen en duwde hem uiteindelijk de cabine uit de trein in." 'I wait for you here', zei hij nog. Uiteindelijk kon hij opnieuw worden opgepakt.

Tekenen van schizofrenie
De man heeft psychische problemen; deskundigen zien tekenen van schizofrenie. Hij zat al een halfjaar in voorarrest en werd daarna verplicht behandeld in een gesloten kliniek. Waar hij daarna naartoe is gegaan, is niet duidelijk.

Bij de politie ontkende hij schuld. Hij zei dat de vrouwen toenadering tot hem zochten. In een eerdere zitting bekende hij wel min of meer. Toen zei hij dat het 'een foutje' was. Als het aan de officier ligt, hoeft hij niet opnieuw de cel in. Hij moet van haar wel schadevergoedingen betalen aan de drie slachtoffers.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel