Flevolandse politici vaker bedreigd en geïntimideerd dan in rest van Nederland

FLEVOLAND • Ma 5 september 2022 | 6:00 • Maandag 5 september 2022 | 6:00

Flevolandse politici werden het afgelopen jaar vaker bedreigd en geïntimideerd dan collega's in de rest van het land. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research. In onze provincie geeft 34 procent van de bestuurders en volksvertegenwoordigers aan met bedreiging en intimidatie te maken te hebben. In andere provincies gaat het om 24 procent.

I&O Research keek naar de Monitor Integriteit en Veiligheid die in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties werd gemaakt.

Daaruit blijkt ook dat bijna de helft van de politieke ambtsdragers in Nederland in de afgelopen 12 maanden agressie meemaakte. Daarin verschilt Flevoland niet van andere provincies. Maar als het gaat om bedreiging en intimidatie zijn Flevolandse politici dus wel vaker doelwit.

Verder valt op dat de incidenten in Flevoland, vaker dan in de rest van Nederland, niet worden besproken. Dit komst doordat politici ze niet erg genoeg vinden. In onze provincie wordt die reden in 91 procent van de gevallen genoemd, tegenover 60 procent elders.

De Flevolandse politici blijken ook vaker te denken dat de agressie die ze ondervinden bij hun functie hoort. Om die reden wordt er soms geen aangifte van het incident bij de politie gedaan. Van de Flevolandse politici volgt 36 procent die redenering, tegenover 21 procent van de collega's in de rest van het land.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel