Almeerse zwembaden vrezen voor sluiting door energieprijzen

ALMERE • Wo 7 september 2022 | 6:17 • Woensdag 7 september 2022 | 6:17

De zwembaden in Almere Stad, Almere Poort en Almere Buiten vrezen de deuren te moeten sluiten in verband met de hoge energieprijzen. Volgens exploitant Optisport zijn de rekeningen zo hoog dat er per zwembad drie tot vier ton extra bijgelegd moet worden. Dat is volgens regiomanager Eva Rusman niet langer vol te houden.

Optisport vraagt de gemeente Almere daarom om financieel bij te springen. Volgens de exploitant gaat het om honderdduizenden euro's aan steun. Als dat geld er niet komt, zijn de baden over een paar maanden dicht, verwacht Rusman. Het bedrijf klopt overigens niet alleen bij de gemeente Almere aan maar ook bij de Rijksoverheid.

Om de hoge energieprijzen enigszins te compenseren is de toegangsprijs voor bezoekers al verhoogd, maar dat is slechts een druppel op de gloeiende plaat. Als de extra kosten volledig doorberekend zouden worden, dan zou een zwembadkaartje volgens Optisport meer dan 20 euro gaan kosten.

Zijn er alternatieven om de kosten te drukken?
De temperatuur van het water en de douches kan ook een paar graden naar beneden worden gebracht. Maar ook daar zit volgens regiomanager Rusman een grens aan, omdat bezoekers niet meer komen als het water te koud is.

Optisport exploiteert ook zwembaden in andere gemeenten, maar in bijvoorbeeld Dronten heeft de exploitant andere afspraken met de gemeente. Volgens Optisport is daar goed overleg over de oplopende kosten.

Ook andere zwembaden in Flevoland worstelen met de gestegen kosten, zoals de Koploper in Lelystad en het Bosbad in Emmeloord. Hier is eveneens overleg met de gemeente over de problemen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel