Steeds meer overlast van meeuwen in Almere: "Vogels gaan nooit meer weg"

FLEVOLAND • Do 8 september 2022 | 16:13 • Donderdag 8 september 2022 | 16:13

Steeds meer Almeerders hebben te maken met overlast van meeuwen. Dat zegt de stadsecoloog van de gemeente Almere, Annemiek Eggenhuizen. De vogels broeden op daken, maken veel kabaal en vallen soms zelfs mensen aan. Inwoners zijn er klaar mee en kloppen aan bij de gemeente.

In meer dan de helft van de stadsdelen klagen mensen over de vogels, terwijl dit eerder alleen nog in Almere Stad speelde. Eggenhuizen merkt ook dat het probleem in de stad groter wordt: "De vogels broeden graag op platte daken en daar heeft Almere er veel van. Hier zijn ze veilig voor weer en wind en kunnen ze een goede broedplek maken." En juist die broedplekken zijn volgens de stadsecoloog het probleem: "Meeuwen komen altijd terug naar hun originele broedplek. Als ze dus eenmaal ergens zitten, gaan ze er ook niet meer weg."

"Almere is nu ook een beetje van de meeuwen. En ik denk dat mensen zich dat goed moeten realiseren"

— Annemiek Eggenhuizen

Tijdens het broeden zijn de vogels en de nesten beschermd door de Wet Natuurbescherming. Het is dan verboden om de vogels te vangen, doden of verstoren, maar ook om hun nesten en eieren te beschadigen. Als ze dus eenmaal ergens zitten kan je weinig meer aan de dieren doen. Dat merkt ook Floris Drost, gebiedsregisseur van Almere Centrum: "We horen ook van steeds meer bedrijven dat de meeuwen voor overlast zorgen. Die bedrijven kloppen dan bij de gemeente aan maar die kan eigenlijk weinig doen."

Wet Natuurbescherming
Alle vogels, hun nesten en eieren zijn beschermd op grond van de Wet Natuurbescherming. Dit is een Europese wet waar alle landen zich aan moeten houden. Het is verboden om vogels te vangen, doden of verstoren, maar ook om hun nesten en eieren te beschadigen. Alle nesten zijn dan in de broedperiode beschermd. Dit geldt voor de vogels in de stad net zo goed als voor vogels op het platteland en in natuurgebieden. In de winterperiode mogen deze nesten wel verwijderd worden

Ook Annemiek Eggenhuizen krijgt steeds vaker de vraag of de gemeente iets kan doen aan het meeuwenprobleem: "Het antwoord is eigenlijk altijd; Nee. Ook wij moeten de Wet Natuurbescherming volgen en zijn daarnaast geen eigenaar van de daken." Het is volgens Eggenhuizen dan ook dweilen met de kraan open. "Die meeuwen bepalen zelf waar ze broeden en waar ze hun voedsel zoeken. En ik verwacht dat er alleen maar meer vogels bij komen. Want de kinderen van de meeuwen komen meestal ook weer terug naar de stad."

De meeuwen gaan dus niet meer weg uit Almere. De stad moet volgens de stadsecoloog dan ook leren leven met de vogels: "We kunnen het niet meer voorkomen en ook niet oplossen. We kunnen alleen nog maar leren om samen te leven met de dieren. Almere is nu ook een beetje van de meeuwen. En ik denk dat mensen zich dat goed moeten realiseren."

Dit verhaal is gemaakt door verslaggever Yannick van de Wouw. Hij richt zich dit jaar voor Omroep Flevoland en 1Almere op verhalen uit Almere. Voor tips: yannick.van.de.wouw@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel