Conflict over bouw Floriade-woonwijk Hortus: vertraging dreigt

ALMERE • Vr 9 september 2022 | 16:09 • Vrijdag 9 september 2022 | 16:09

Over de bouw van de woonwijk op het Floriadeterrein in Almere is een conflict ontstaan tussen de gemeente en projectontwikkelaar Weerwater CV. Dat melden verschillende bronnen aan Omroep Flevoland.

Door de onenigheid dreigt vertraging voor de bouw van de eerste huizen in de wijk Hortus. Er zou onder andere verschil van inzicht zijn over wat en hoeveel er gebouwd wordt, het parkeren en het groenonderhoud. De partijen zelf willen er weinig over kwijt.

De gemeente Almere heeft voor de aanleg van Hortus eind 2018 een contract gesloten met vastgoedontwikkelaar Amvest. Later is bouwbedrijf Dura Vermeer daarbij aangehaakt. Samen vormen zij de Weerwater CV.

"Wanneer precies wordt gestart is ons niet bekend"

— Gemeente Almere

Zodra de Floriade op 9 oktober haar poorten sluit, heeft de organisatie van het evenement tot 21 december de tijd om het terrein leeg op te leveren. Daarna mag Weerwater CV aan de slag gaan met woningbouw, maar onduidelijk is op welke termijn dat gaat gebeuren.

Op de website van Hortus staan wel enkele woningbouwprojecten, maar er wordt nog niets te huur of te koop aangeboden. Ook is er nog geen omgevingsvergunning aangevraagd voor de bouw van de huizen. "Wanneer precies wordt gestart met de bouw van woningen is ons niet bekend, maar dat zal niet meer in 2022 zijn", zo laat de gemeente weten.

660 woningen
Dat er niet direct gebouwd gaat worden, komt doordat onder meer onenigheid is over wat en hoeveel er kan worden gebouwd. In het contract tussen de gemeente en Weerwater CV is in 2018 afgesproken dat er maximaal 660 huizen in Hortus komen. Dit aantal is ook vastgelegd in het bestemmingsplan.

De gemeenteraad sluit niet uit dat er mogelijk meer huizen in Hortus kunnen komen, maar het definitieve aantal wordt op een later moment bepaald. Met meer huizen zou de gemeente extra inkomsten uit het gebied kunnen halen, want met 660 huizen is de wijk niet winstgevend.

Op dit moment wordt er onderzoek gedaan naar de aantallen die er extra bijgebouwd kunnen worden. Achter de schermen worden verschillende scenario’s genoemd, variërend van enkele honderden tot zelfs duizenden extra huizen.

Op de Floriadeworden al beelden van Hortus getoond

Onderhandelingen
Omroep Flevoland begrijpt dat de gesprekken al maanden zeer moeizaam verlopen. De gemeente en Weerwater CV zouden al hun contracten en afspraken die sinds 2018 zijn vastgelegd door juristen opnieuw laten toetsen. Daarbij gaat het niet alleen over de aantallen huizen, maar ook over wat is afgesproken over parkeren en het groenonderhoud.

Een woordvoerder van de gemeente zegt hierover: "Zoals in elke ontwikkeling gebeurt, wordt er gedurende het proces gesproken over de uitleg van de contracten, de wederzijdse verwachtingen, etc. De studie naar het verhogen van de aantallen loopt en biedt verschillende mogelijkheden en zijn ook onderwerp van onderhandeling."

Amvest wil niet uitgebreid op de plannen voor de woonwijk ingaan en laat in een korte reactie het volgende weten: "Wij werken momenteel hard aan de voortgang van de realisatie van de woonwijk Hortus. Wij hopen spoedig de eerste omgevingsvergunning te kunnen aanvragen. Wat dat precies betekent voor de planning kunnen we nu nog niet zeggen."

Weerwater CV gaf eerder aan begin 2023 te willen starten met de bouwwerkzaamheden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel