'Omstandigheden voor aardwarmte in Lelystad zijn gunstig'

LELYSTAD • Wo 14 september 2022 | 7:12 • Woensdag 14 september 2022 | 7:12

De omstandigheden voor het gebruiken van aardwarmte in Lelystad zijn gunstig. Dat bleek dinsdagavond tijdens een presentatie in het stadhuis van afvalverwerker HVC en energieleverancier Vattenfall.

De presentatie was bedoeld voor raadsleden om hen te informeren over de mogelijkheden van geothermie. In diepe grondlagen zit warm water. Door te boren kan dat water naar boven worden gehaald voor het verwarmen van woningen en bedrijven.

Marco van Soerland van HVC is enthousiast over de mogelijkheden in Lelystad. Op twee en een halve kilometer diepte zit een geschikte laag en dat is relatief dichtbij. Verder kan de gewonnen warmte meteen gebruikt worden voor het bestaande stadverwarmingsnet, waar zo'n 5.000 huishoudens op aangesloten zijn. HVC is naast afvalverwerker ook actief in de productie en levering van duurzame energie. Het bedrijf doet inmiddels voor negen gemeenten onderzoek naar de mogelijkheden van aardwarmte.

Nog veel onderzoek nodig
De twee bedrijven hebben een locatie op het oog waar ze kunnen boren. Dat is in de buurt van de biomassacentrale en het bestaande warmtenet van Vattenfall. Maar voordat er geboord kan worden, moeten eerst allerlei onderzoeken worden gedaan om er zeker van te zijn dat het verantwoord en haalbaar is. Als die onderzoeken afgerond zijn en er vergunningen worden gegeven voor het boren, kunnen de bedrijven beginnen met het winnen van de warmte. Dit zou dan in 2025 kunnen zijn.

Gasloos
Lelystad wil stapsgewijs van het gas af. Om dat te realiseren worden volgens verantwoordelijk wethouder Sjaak Kruis allerlei mogelijkheden onderzocht en dus ook die van geothermie. "Is het een haalbare techniek en hoe zit het met de bodem? We willen natuurlijk geen Groningse toestanden. We kijken naar het grondwater of dat allemaal goed gaat. Daar worden serieuze onderzoeken naar gedaan", aldus Kruis.

Eind deze maand praat de gemeenteraad over dit dit onderwerp.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel