Flevoland opnieuw oversterfte-koploper van Nederland

FLEVOLAND • Vr 16 september 2022 | 6:27 • Vrijdag 16 september 2022 | 6:27

Flevoland is over het jaar 2022 tot en met eind augustus oversterfte-koploper van Nederland. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stierven dit jaar bijna vijftien procent meer inwoners dan op basis van historische cijfers verwacht zou mogen worden. Het gaat dan om 1.838 sterfgevallen terwijl het er naar verwachting 1.605 hadden moeten zijn. 233 meer dan verwacht.

Landelijk gezien ligt het aantal sterfgevallen dit jaar bijna zes procent hoger dan verwacht. Tot en met eind augustus overleden 108.700 Nederlanders. Dat zouden er eigenlijk zo'n 6.000 minder moeten zijn geweest, op basis van een berekening die het statistiekbureau heeft gemaakt met historische sterftecijfers. Vooral onder bewoners van verpleeghuizen en onder ouderen is het sterftecijfer verhoogd.

Niet in alle GGD-regio's is er dit jaar sprake van oversterfte, in Gooi en Vechtstreek en Zuid-Limburg is het percentage verwaarloosbaar.

Het aantal Flevolandse sterfgevallen piekte vooralsnog in maart. In een tijdspanne van drie weken overleden 210 inwoners van de provincie, terwijl 150 sterfgevallen verwacht werden. Die periode viel binnen de coronagolf van het voorjaar. Maar ook in de zomerperiode is de sterfte in Flevoland blijvend licht hoger dan verwacht.

Onduidelijkheid over volledige oorzaak oversterfte
Het CBS kwam eerder tot de conclusie dat de oversterfte in het voorjaar voor een deel komt door de coronapandemie maar dat het virus niet alles kon verklaren. Het instituut weet nog niet wat de oversterfte in de zomer landelijk veroorzaakt. Een analyse naar de doodsoorzaken sinds mei is namelijk nog niet afgerond. Het statistiekbureau krijgt volgens onderzoeker Ruben van Gaalen daardoor ook pas later zicht op de regionale verschillen. Het is daarom ook lastig te zeggen of er aanwijsbare redenen voor de verschillen zijn of dat het toevalligerwijs tot stand is gekomen.

Ook in 2020 en 2021 was sterftecijfer in Flevoland hoog
Het is niet voor het eerst dat Flevoland hoge oversterftecijfers meldt. Zowel in 2020 als in 2021 was dit het geval. De provincie was ook in 2021 landelijk koploper, met twintig procent ofwel 496 meer sterfgevallen dan verwacht. In 2020 zat Flevoland eveneens in de top drie, met 12,8 procent meer sterfgevallen (+320).

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel