Man sloopt politiewagen en cellen om niet op straat te slapen

FLEVOLAND • Vr 16 september 2022 | 13:02 • Vrijdag 16 september 2022 | 13:02

Een 27-jarige man die in juni bij verschillende gelegenheden in Lelystad en Almere een politieauto en meerdere politiecellen vernielde, wilde zo voorkomen dat hij op straat moest slapen. Dat zei hij vrijdag bij de politierechter in Lelystad. Hij vertelde dat hij na een verbroken relatie op straat stond en geen adres had om te overnachten.

De man was dronken toen hij een politieauto en drie cellen vernielde. Een paar dagen later verzette hij zich ook tegen agenten. Hij zit op dit moment vast in de gevangenis van Lelystad omdat hij opnieuw de fout in is gegaan. En dat is volgens zijn advocaat misschien wel beter, omdat hij geen plek heeft om te wonen. Zij vroeg de rechter dan ook om de zaak aan te houden, zodat hij via de Reclassering hulp kan krijgen voor wonen en werken.

"De maatschappij is er niet bij gebaat als hij weer op straat komt en we hier straks opnieuw in de rechtszaal zitten", zei ze. Dat vond de officier van justitie echter geen goed idee. "Er is enorm veel woningnood in Nederland. De Reclassering is geen wonderorganisatie die opeens een woning voor meneer uit de hoge hoed kan toveren."

Als hij daar alleen hulp bij nodig heeft, dan zijn er volgens de officier andere wegen die hij moet bewandelen. "Het enige waar hij volgens mij wel hulp bij kan gebruiken, is bij zijn drankgebruik. Elke keer als hij iets uithaalt, is hij kennelijk dronken. Maar hij heeft zelf gezegd geen drankprobleem te hebben, dus daar kan de Reclassering ook niet verder mee."

De rechter besloot uiteindelijk toch om de zaak aan te houden omdat er nog een andere zaak tegen hem loopt. Het lijkt hem praktischer om deze zaken bij elkaar te voegen. De eerstvolgende pro forma-zitting daarvoor is op 27 september.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel