Huurbaas de cel in na toetakelen huurder

LELYSTAD • Vr 16 september 2022 | 19:04 • Vrijdag 16 september 2022 | 19:04

Een 42-jarige huurbaas uit Langerak moet vier maanden de cel in omdat hij in Lelystad een huurder zwaar heeft toegetakeld. De twee hadden al langere tijd onenigheid. Op 25 april 2020 ging het helemaal mis. Toen werd de huurder ergens in de bosjes mishandeld. Hij liep een gebroken kaak, een hersenschudding en een paar gekneusde ribben op.

De huurbaas erkende twee weken terug bij de behandeling van de zaak dat er 'problemen' waren tussen hem en het slachtoffer. "Vooral tussen hem en mijn broer. Hij vroeg altijd om geld en werd bedreigend als hij het niet kreeg. Hij heeft zelfs mensen naar ons huis gestuurd om ons te intimideren en spande ook vaak rechtszaken aan."

'Evangelist'
De Langerakker was naar eigen zeggen samen met zijn broer en een vriend 'die net als ik evangelist is en voor de gezelligheid mee was' meterstanden gaan opnemen in Lelystad. "Toen kwam hij opeens op ons af en probeerde bij mijn broer in de auto te komen. Ik heb hem in de bosjes geduwd om mijn broer te beschermen. Meer niet."

Het slachtoffer heeft een ander verhaal. Hij zegt dat hij die dag naar buiten werd 'gelokt' door de broers. Aanleiding was volgens hem een vonnis van de rechter een dag eerder, waarin werd beslist dat de man in de woning mocht blijven. Dat was tegen de zin van de huurbaas.

"Ik werd meegelokt en vervolgens in elkaar geslagen. Door de verwondingen weet ik nog steeds niet wat er precies allemaal gebeurd is." Na het incident was zijn kaak op drie plaatsen gebroken, had hij een hersenschudding en gekneusde ribben. Hij moest geopereerd worden.

Boksbeugel
De rechtbank wilde wel aannemen dat het slachtoffer in de auto probeerde te komen, maar die dreiging was niet zo ernstig dat die het gebruikte geweld rechtvaardigde. Volgens de rechters werd er een hard voorwerp gebruikt bij de matpartij. De officier van justitie had het tijdens de rechtszitting over een boksbeugel.

Strafverminderend vindt de rechtbank dat er al langer een conflict was tussen huurder en huurbaas, waar over en weer het een en ander werd uitgehaald. En dat geldt ook voor het feit dat de behandeling van de zaak wel erg lang op zich liet wachten.

Naast de celstraf moet de huurbaas ook bijna 5.500 euro aan schadevergoeding betalen aan het slachtoffer. Het vonnis was conform de eis van de officier van justitie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel