Oogst kleiner door warmte en droogte, maar winst valt niet tegen

FLEVOLAND • Ma 19 september 2022 | 6:32 • Maandag 19 september 2022 | 6:32

De droge en warme zomer heeft flinke invloed gehad op de gewassen in Flevoland. Vooral de uienoogst is zo'n 25 procent kleiner dan gebruikelijk. "Het is zo heet geweest, dat het gewas overdag stopt met groeien en eigenlijk gewoon is verbrand", zegt Marcel Scholtens van LTO, de belangenvereniging voor land- en tuinbouw.

Er zijn niet per se minder uien dan normaal, maar ze zijn kleiner. Niet iets dat de boeren graag willen, maar de uien brengen daardoor niet altijd minder op. "Dit jaar lijkt de prijs wel omhoog te gaan, omdat de oogst op veel plekken in de wereld tegenviel. In Flevoland komt er weliswaar ook minder van het land, maar hier valt de oogst relatief nog mee omdat we mogen beregenen. Dat mag hier zelfs als het op andere plekken niet meer mag. In Zeeland heb ik wel akkers gezien waar door de droogte alleen maar hele kleine uien waren gegroeid", vertelt Scholtens, die op zijn eigen bedrijf ook uien verbouwt.

Uien worden geoogst

Flevoland heeft een groot voordeel tijdens hete en droge periodes. Er is namelijk in tegenstelling tot op veel andere plekken in Nederland en de rest van Europa voldoende water in de buurt om te blijven beregenen. Tijdens de meest extreme periodes wordt er heel veel water per dag de provincie ingelaten vanuit de omliggende meren.

Pootaardappelen zijn dit jaar klein

Pootaardappelen
Pootaardappelen die nu de grond uitkomen zijn ook kleiner dan normaal. "Dat is niet zo erg, omdat ze toch opnieuw de aarde in gaan, zodat er dan nieuwe knollen bij kunnen groeien. Maar er zitten ook opvallend veel té kleine knolletjes tussen. Die zijn eigenlijk alleen geschikt als veevoer", zegt Scholtens.

Hij merkt overigens wel dat akkerbouwers op zoek gaan naar gewassen die dieper wortelen, waardoor ze beter bestand zijn tegen de extreme hitte en droogte. De hete zomers lijken tenslotte steeds normaler te worden.

Nog een uitdaging
Er zijn niet alleen minder kilo's geoogst dit jaar, de boeren staan voor nog een uitdaging: veel voedsel wordt na de oogst bewaard in grote koelcellen, om het langer goed te houden. Maar dat opslaan in koelcellen is door de hoge energiekosten veel duurder dan normaal. "Of wij voor de producten voldoende meer kunnen vragen om dit te kunnen compenseren, is nog maar de vraag", stelt Scholtens.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel