Kabinet zet bouw zwaarbeveiligde rechtbank door

LELYSTAD • Di 20 september 2022 | 18:23 • Dinsdag 20 september 2022 | 18:23

Het kabinet zet de plannen voor de bouw van een extra-beveiligde rechtbank in Lelystad door. Voorbereidingen voor de komst van het complex naast de gevangenis worden in gang gezet. Dat meldt het kabinet in de stukken voor Prinsjesdag.

Een commissie adviseerde de vorige minister voor rechtsbescherming, Sander Dekker, in juli vorig jaar om de zogeheten hoogbeveiligde zittingslocatie in Lelystad te bouwen. De rechtbank moet de zogeheten bunker in Amsterdam Osdorp vervangen, waar nu zaken worden gehouden tegen bijvoorbeeld Ridouan Taghi. Het pand in Osdorp wordt te klein en zou vervangen moeten worden door een gebouw met twee zittingszalen.

Dekkers opvolger, Franc Weerwind, schreef in juni aan de Tweede Kamer dat hij het advies van de commissie wilde overnemen en dat met de uitwerking van de plannen is begonnen. In de begroting voor volgend jaar bevestigt het kabinet dit voornemen.

De nieuwbouw moet komen op een kavel van 1,7 hectare groot aan de zuidwestzijde van de Penitentiaire Inrichting Lelystad. Mogelijk komt er binnen de muren van de gevangenis ook een aparte afdeling intensief toezicht. Daarin is een aantal cellen gereserveerd, waarin extreem vluchtgevaarlijke gedetineerden tijdens meerdaagse rechtszaken kunnen verblijven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel