Nieuwe routes door bossen en langs akkers

LELYSTAD • Di 20 september 2022 | 21:41 • Dinsdag 20 september 2022 | 21:41

Het Flevo-landschap heeft samen met de gemeente Lelystad en De Lelystadse Boer een aantal wandel- en fietsroutes geopend. De Boer en Bos-routes beginnen bij het Natuurpark Lelystad. De routes hebben verschillende lengtes en lopen via het Larserbos en het Knarbos door het landelijk gebied.

Volgens boswachter Norbert Kwint van het Flevo-landschap nodigen de routes uit om het buitengebied van de gemeente te ontdekken. "Wij beheren natuurgebieden in Flevoland. Maar het gebied om die natuur heen is ook heel erg mooi. Dat is veelal landbouwgebied met veel verschillende soorten teelten."

De routes zijn uitgestippeld met hulp van De Lelystadse Boer. Die stichting is een samenwerking van ruim 100 boeren rondom vliegveld Lelystad. Zij streven er naar om het gebied optimaal in stand te houden voor de landbouw. "Ons belang hierin is dat mensen in het gebied komen. En dat ze daar zien hoe de boeren bezig zijn om hun gewassen te telen", zegt Nico Florissen van De Lelystadse Boer.

Groei van gewassen onbekend
"Vroeger had bijna iedereen wel een agrariër in de familie. En daardoor kwamen mensen op een boerderij. Maar dat is niet meer zo. Mensen hebben steeds minder kennis van hoe hun voedsel groeit." Florissen hoopt dat de routes door het gebied mensen nieuwsgierig maken naar wat er op het land staat. "We willen dan ook informatieborden plaatsen met daarop foto's van groeistadia van de gewassen. Dan kunnen mensen zien wat er staat en hoe het geteeld wordt."

De stad uit
De fietsroutes zijn er voor iedereen. Maar, zo zegt Norbert Kwint van het Flevo-landschap, ze zijn vooral gericht op lokale bezoekers. "We zien graag dat de Lelystedeling ook eens de stad uit gaat. We zien dat mensen hier graag wonen. We willen met de routes laten zien dat de natuur en het agrarisch gebied ook de moeite waard zijn."

De Boer en Bos fiets- en wandelroutes zijn te vinden op een informatiebord bij de parkeerplaats van Natuurpark Lelystad. De routes zijn ook te vinden via de website van De Lelystadse Boer.

Een van de routes

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel