Oproep aan minister voor verbod op draverijen

EMMELOORD • Do 22 september 2022 | 7:10 • Donderdag 22 september 2022 | 7:10

Het voortbestaan van de draverijen in Emmeloord staat mogelijk op het spel. Dierenwelzijnsorganisatie Dier & Recht heeft minister Carola Schouten van Landbouw opgeroepen om een einde te maken aan de drafwedstrijden in Nederland. Volgens de stichting lijden de dieren tijdens de drafsport omdat er 'dwangmiddelen' worden gebruikt die bij andere vormen van paardensport verboden zijn. Een petitie hierover is inmiddels zo'n 21.000 keer ondertekend.

Dier & Recht zegt de afgelopen tijd meerdere draverijen in Nederland te hebben bezocht, waaronder die in het Friese Wolvega. De wedstrijden in Wolvega vallen in dezelfde competitie als de draverijen in Emmeloord. Volgens de stichting werd op alle bezochte plekken pijn en stress bij de paarden geconstateerd. Dat werd geconcludeerd op basis van vastgelegd beeldmateriaal, aldus een woordvoerder.

Er werden onder meer paarden gezien met een opzetbit en -teugel. Met het bit moet het paard het hoofd stilhouden, want de teugel drukt op het gehemelte. Datzelfde geldt voor staarten die vastgebonden zijn, het gebruik van oordoppen bij paarden en onnodig zweepgebruik. Ook dat werd door Dier & Recht geconstateerd bij de draverijen.

Drafbaan Emmeloord: 'Wij herkennen dit niet'
Stichting Draf- en Rensport Noordoostpolder zegt zich niet te herkennen in de klachten van Dier & Recht. Volgens bestuurslid Gerrit Steenge houden baancommissarissen van de Stichting Nederlandse Draf- en Rensport de regels in de gaten tijdens de wedstrijden. Zij controleren de juiste tuigage bij de paarden en geven boetes bij onnodig zweepgebruik, zegt hij. "Het is gebruikelijk om de zweep te gebruiken ter correctie, vooral bij jonge paarden die wat moeten leren. Het gaat dan vaak om een tikje. Met echt slaan hoef je hier niet aan te komen. Daar staan hoge boetes op", vertelt Steenge.

Dier & Recht: 'Gesprek heeft weinig zin'
Voorzitter Paul Mulder van Stichting Nederlandse Draf- en Rensport wil met Dier & Recht in gesprek over de kritiek. Hij zegt dat de drafsport zich houdt aan de regels voor de gehele hippische sport. Dier & Recht staat open voor een gesprek, maar verwacht er weinig van. De 'dwangmiddelen' en de rensport zijn dusdanig met elkaar verweven dat alleen de minister voor een oplossing kan zorgen, aldus een woordvoerder.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel