Ongelukken door vernieuwd fietspad met grind: "Hartstikke gevaarlijk"

LELYSTAD • Wo 21 september 2022 | 21:28 • Woensdag 21 september 2022 | 21:28

Meerdere mensen zijn onderuit gegaan op een fietspad vol met grind in de Archipel in Lelystad. Sommige fietsers durven het niet aan en gebruiken liever de stoep. "Het is hartstikke gevaarlijk", zegt een vrouw. "Ik maak mij zorgen dat mensen hier een heup kunnen breken."

Het gaat om een deel van het fietspad dat door de Archipel loopt richting de Atolwijk. Daar is rood gravel op gestort tot bovenaan de Geulbrug. Er staat een bord dat waarschuwt voor slipgevaar en opspattende stenen. Maar dat heeft niet voorkomen dat meerdere fietsers en ook een scooterrijder ten val kwamen.

Sporen
"Er zitten sporen in het grind", vertelt een vrouw die met haar fiets over de stoep loopt. "Ik ben bang dat ik in zo'n spoor kom en uitglij. Ik vind het helemaal gevaarlijk met kinderen achterop, die bewegen, en dan kan je je stuur gewoon niet goed onder controle krijgen."

Waarom het fietspad vernieuwd is, is niet helemaal duidelijk. "Volgens mij was er niks mis mee. Ik heb het in ieder geval niet gemerkt." Een meneer probeert toch van de brug naar beneden te fietsen maar houdt zijn fiets angstvallig vast. Hij heeft een fietshelm op. "Een vriendin van mijn vrouw is hier al gevallen, en iemand uit mijn buurt ook."

Werkzaamheden klaar?
Fietsers en buurtbewoners begrijpen ook niet zo goed wat precies de functie van het grind is. "Ik weet niet of dit al afgemaakt is of dat het nog platgewalst wordt", vertelt weer een andere vrouw. "Maar het is al een week zo dus het lijkt er niet op." Ze fietst deze route wekelijks. "Het is gewoon eng om een bocht te nemen. En gevaarlijk. Want als je onderuit gaat en al die steentjes in je hand of been hebt, is het niet bepaald prettig. "

"Verschrikkelijk"
Een andere man komt net van de brug afgereden. Hij kijkt angstig. "Je komt die brug af en dan krijg je ineens een heel ander fietspad. Met een ondergrond die een beetje glibberig is. Je moet heel voorzichtig naar beneden anders val je." Ondertussen fietst een vrouw langs: "Verschrikkelijk" roept ze. Wat ze tegen de gemeente wil zeggen? "Er moet hier zo snel mogelijk iets aan gebeuren. Absoluut."

In de Atolwijk dicht bij sportcomplex De Koploper is ook een deel van straat vervangen met het grind. Daar staan eveneens borden met slipgevaar en gevaar voor opspatten. Of die weg al klaar is of dat er nog aan gewerkt gaat worden is niet duidelijk.

De gemeente heeft nog niet laten weten wat er precies met het fietspad aan de hand is en of zij hier klachten over hebben gekregen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel