Konikpaarden maken plaats voor runderen in gebied naast Oostvaardersplassen

LELYSTAD • Wo 21 september 2022 | 22:19 • Woensdag 21 september 2022 | 22:19

De konikpaarden in het Trekweggebied naast de Oostvaardersplassen gaan plaatsmaken voor runderen. Dat meldt Staatsbosbeheer. Het is een maatregel in het kader van een nieuw beheerplan voor het gebied, dat tussen de A6 en de Trekweg ligt.

Het gebied van zo'n 100 hectare groot dient als voedselgebied voor de kiekendief. Op sommige plekken werd de groei te ruig met bijvoorbeeld distels en brandnetels. Ook waren de overgangen tussen de verschillende gebieden niet geleidelijk genoeg. De verwachting is dat deze problemen met runderen verdwijnen. Er wordt gestart met seizoensbegrazing en eventueel wordt er aanvullend gemaaid. De paarden graasden het hele jaar door in het gebied.

Naar de slacht
Staatsbosbeheer zegt een overeenkomst te hebben gesloten met een Duitse organisatie die 60 paarden uit het Trekweggebied gaat herplaatsen in het Thüringerwald, een groot natuurgebied midden in Duitsland. De ruim 30 paarden die dan nog overblijven gaan naar de slacht.

Er gaan ook nog zo'n 30 paarden uit het Oostvaardersveld naar het Thüringerwald. Zo ontstaat daar weer ruimte om eventueel paarden vanuit het kerngebied van de Oostvaardersplassen op te vangen. Het beleid van Staatsbosbeheer is er de laatste jaren op gericht om het aantal grote grazers, zoals de konikpaarden, te verminderen in de Oostvaardersplassen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel