Kabinet werkt aan plan voor compensatie stadsverwarming

FLEVOLAND • Do 22 september 2022 | 16:16 • Donderdag 22 september 2022 | 16:16

Duizenden huishoudens met stadsverwarming in Almere, Lelystad en Zeewolde kunnen mogelijk financiële compensatie van het Rijk krijgen voor hun gestegen energiekosten. Minister-president Rutte heeft de Tweede Kamer laten weten dat er gewerkt wordt aan een plan voor stadsverwarming. Tot nu toe werd alleen gesproken over compensatie voor huishoudens met gas en elektriciteit.

De prijs voor stadsverwarming is gebaseerd op de gasprijs. Die koppeling is volgens het 'niet meer dan anders'-principe vastgelegd in de warmtewet. Als klant van stadsverwarming mag je niet meer betalen dan iemand die gas gebruikt voor het verwarmen van het huis. Daarom staat in de wet dat het maximumtarief voor warmte berekend moet worden op basis van de gasprijs.

Hoe de compensatie er precies uit gaat zien, is nog niet duidelijk. Dat moet de komende weken verder worden uitgewerkt. Het energieverbruik bij warmtenetklanten wijkt namelijk af van het gemiddelde energieverbruik, aldus de minister-president.

'Stadswarmte is goedkoper'
Het voordeel van stadswarmte is dat het bedrag vaststaat voor een jaar. Deze prijs is dit jaar erg gunstig, zegt Vattenfall. Zo betalen warmteklanten van Vattenfall dit jaar gemiddeld zo'n 128 euro per maand. Dat is honderden euro's goedkoper dan klanten die gas afnemen, aldus de energieleverancier. Vattenfall bepaalt in december de prijs voor stadsverwarming in 2023. Het is nog niet duidelijk wat die prijs volgend jaar doet, laat de energieleverancier weten.

VVD en CDA Almere: 'Gemeente, grijp in'
De VVD en het CDA in Almere vragen de gemeente om met Vattenfall in gesprek te gaan. Beide partijen willen dat de prijzen voor stadsverwarming niet omhoog moeten gaan. Dat vinden ze niet eerlijk omdat stadswarmte op een andere manier wordt opgewekt dan gas. Ook willen ze dat het college van B&W het kabinet oproept om snel met een nieuwe voorgenomen wet te komen om de koppeling tussen gas en stadswarmte te schrappen. Kees Sanderse (CDA): "Rob Jetten is ermee bezig, maar hij komt pas in 2023 met die nieuwe wet. Dat is te laat."

Prijsplafond voor gas en elektra
Vanaf 1 januari moet een prijsplafond voor de gas- en elektriciteitsprijzen ingaan. Dat betekent dat huishoudens die tot 1200 kuub aan gas verbruiken maximaal 1,50 euro per kuub hoeven te betalen. Dat kan 1,20 euro worden bij een gunstige gasprijs. Wie gemiddeld tot 2400 kWh aan elektriciteit verbruikt moet maximaal 70 eurocent per kWh ophoesten. Zo wil het kabinet huishoudens helpen die in de knel komen door de stijgende energieprijzen en de hoge inflatie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel