Verdeeldheid Flevolanders over gedwongen komst azc in eigen gemeente

FLEVOLAND • Vr 23 september 2022 | 6:34 • Vrijdag 23 september 2022 | 6:34

Flevolanders zijn verdeeld over een gedwongen komst van een asielzoekerscentrum in hun gemeente. Dat blijkt uit onderzoek van Kieskompas in opdracht van het ANP en dataplatform LocalFocus. 45 procent van de ondervraagde Flevolanders vindt een azc geen probleem, 42 procent heeft daar bezwaar tegen.

Kieskompas vroeg aan ongeveer 9.000 Nederlanders wat zij ervan vinden als een gemeente van het Rijk een azc moet toestaan. Landelijk is het beeld vergelijkbaar met dat van Flevoland. De meeste bezwaarmakers zitten naar verhouding in Zeeland, de minste in Friesland.

Begin augustus wees het Rijk de gemeente Tubbergen in Overijssel aan voor de komst van een azc. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers had een hotel gekocht en wilde het inrichten voor vluchtelingen. De gemeente wilde niet meewerken aan een bestemmingsplanwijziging, waarop het Rijk vervolgens de gemeente passeerde. Dat leidde in die gemeente tot demonstraties en een protestmars.

Op dit moment is er een landelijk tekort aan opvanglocaties voor asielzoekers. Veel gemeenten zien een azc niet zitten en willen niet meewerken. Wanneer een gemeente weigert om de bestemming aan te passen van een gebouw dat als azc dienst kan doen, kan het kabinet de gemeente dwingen.Jongeren hebben minder vaak bezwaar tegen een azc in hun gemeente dan ouderen. 54 procent van de jongeren vindt het niet erg als het kabinet een locatie in hun gemeente aanwijst, onder 65-plussers is dat 44 procent. Vrouwen hebben minder vaak bezwaar tegen een door het kabinet opgelegd azc dan mannen.

Ondanks de bezwaren leiden asielzoekerscentra niet vaak tot overlast. In dertig gemeenten waar de grootste azc's van het land zitten, wordt geen of weinig overlast ervaren, meldde nu.nl onlangs na een rondgang.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel