Ruim 100 Porteummedewerkers laten van zich horen: "Het werkelijke verhaal"

LELYSTAD • Vr 23 september 2022 | 16:59 • Vrijdag 23 september 2022 | 16:59

Medewerkers van Porteum ergeren zich groen en geel over de berichtgeving over hun school. Ruim honderd medewerkers hebben daarom een brief ondertekend waarin zij "het werkelijke verhaal" over Porteum schetsen.

Eerder deze maand vond er een zware mishandeling op de school plaats. Een 13-jarige jongen werd flink toegetakeld door een 12- en 14-jarige jongen. De school schreef daarop aan de ouders dat de veiligheid van leerlingen en medewerkers centraal staat. "Bij dit incident is duidelijk een grens overschreden." De directie beschouwde het gedrag van de 12-jarige jongen als zinloos geweld. Die jongen mag daarom nooit meer terugkeren op Porteum. De andere jongen werd geschorst.

De medewerkers van de school hekelen de negatieve berichtgeving van een landelijke krant en de harde woorden van lokale Lelystadse politici: "Als je de Telegraaf en sommige lokale politici moet geloven, is Porteum zo ongeveer de meest onveilige school van Nederland en ben je je leven niet meer zeker zodra je er binnenstapt. Laat staan dat er goed onderwijs gegeven kan worden. Gelukkig kunnen wij als bevlogen medewerkers een ander verhaal vertellen."

De medewerkers erkennen dat het eerste schooljaar een heftige start had: "Aan het begin van vorig schooljaar is er niet voldoende ingezet op veiligheid en veel randvoorwaarden voor goed onderwijs waren toen niet goed op orde. Daar hebben veel medewerkers, leerlingen en ouders zich toen ook over opgewonden. Zowel medewerkers als leerlingen hebben het in die periode heel zwaar gehad, voor sommigen werd het zelfs te veel."

Schouders eronder
Er was actie nodig en die kwam er ook, schrijven de medewerkers nu: "Tegelijkertijd hebben we vanaf het begin (o.a. inzet stewards en jongerenwerkers) en later ook naar aanleiding van het zeer kritische inspectierapport, met z’n allen de schouders eronder gezet. Er is ontzettend veel werk verzet. En juist daarom voelt de negatieve berichtgeving over Porteum ook zo oneerlijk… Er zijn enorme stappen gezet: Porteum is niet meer dezelfde school als begin vorig jaar!"

Nieuwe incidenten zijn altijd mogelijk, maar de docenten en ondersteunend personeel hopen dat het overkoepelende plaatje de goede kant op gaat: "Betekent dat dat alles nu perfect gaat? Nee helaas niet. Zie het verschrikkelijke filmpje. En hoewel het voor ons onacceptabel voelt: af en toe zal er helaas nog wel eens een incident plaatsvinden. Net als op de vorige scholen het geval was. Dat neemt niet weg dat we van elk incident moeten proberen te leren en ons moeten blijven inzetten om Porteum nóg veiliger te maken. Dat beschouwen wij ook als onze professionele taak."

Vertrouwen gevraagd
De medewerkers schrijven dat er volgens de politie de laatste maanden (ook aan het eind van het vorige schooljaar) al minder incidenten zijn geconstateerd. Ze ervaren zelf ook een veiliger gevoel en hopen dat dit ook te zien is als eind dit jaar de onderwijsinspectie langskomt. Eerder beoordeelde die verschillende opleidingen nog als zeer zwak en onvoldoende. "Wij gaan er vanuit dat ons harde werk beloond zal worden en Porteum uiteindelijk een betere beoordeling zal krijgen dan vorig jaar. Voor nu vragen we van u het vertrouwen dat Porteum op de goede weg is en dat wij, de medewerkers van deze mooie school, alles in het werk zullen blijven stellen om die stijgende lijn voort te zetten."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel