Archeoloog onderzoekt wrakstukken onder Urker strand

URK • Ma 26 september 2022 | 19:49 • Maandag 26 september 2022 | 19:49

Een archeoloog van Batavialand onderzoekt onderdelen van een houten botter die deze zomer is ontdekt onder een Urker strand. Daarvoor zijn vorige week enkele stukken hout van het scheepswrak verwijderd uit de branding van het strand aan de Staversekade.

Volgens de gemeente Urk gaat het vermoedelijk om het wrak van een gemotoriseerde houten botter en is het dus waarschijnlijk niet een eeuwenoud schip. Toch noemt de gemeente het bijzonder dat de botter jarenlang onontdekt onder het zand heeft gelegen. De gemeente heeft geen flauw idee wanneer de vissersboot gestrand zou zijn.

Deze zomer werd de vindplaats van de botter met dranghekken afgezet. Een deel van het scheepswrak stak op dat moment namelijk boven het zand uit en kon daardoor gevaar opleveren voor strandbezoekers. Omdat het scheepswrak deels onder water ligt zijn er enkele stukken hout verwijderd die bij Batavialand worden onderzocht.

Een van de verwijderde onderdelen

Een archeoloog gaat kijken of de botter nog archeologische waarde heeft. Dat wordt vervolgens in een rapport aan de provincie doorgegeven. De provincie bepaalt dan uiteindelijk wat er met de wrakstukken gaat gebeuren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel